Ακάρ: Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που κάλεσε την Τουρκία και πρότεινε βοήθεια μετά την καταστροφή 

«Διαπίστωσα το μέγεθος της καταστροφής, διαπίστωσα όμως και τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την ανάταξη της περιοχής. Αναμφίβολα είναι μια δύσκολη κατάσταση, όμως σε αυτές τις δύσκολες στιγμές θα ήθελα να υπενθυμίσω τη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε, όσο μπορούμε την Τουρκία, να αντιμετωπίσει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της μεγάλης ανθρωπιστικής καταστροφής». Αυτό τόνισε από την Τουρκία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη στις σεισμόπληκτες περιοχές μετά από πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Μετέφερε το μήνυμα ότι οι τραγωδίες και οι φυσικές καταστροφές αυτού του μεγέθους «είναι πέρα και πάνω απ’ οποιοδήποτε πρόβλημα και διαφορά μεταξύ μας και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν μοχλοί που μειώνουν την ένταση και δημιουργούν, έτσι, τις συνθήκες που διευκολύνουν την επικοινωνία και τις συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών» με τελικό στόχο «εφόσον συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις» τη δημιουργία «κλίματος σταθερότητας και συνεργασίας» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Όπως ανακοινώθηκε, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του στο Κέντρο Συντονισμού και Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων, στην Αντιόχεια. Ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις και την επικρατούσα κατάσταση, στη συνέχεια μετέβη με τον Χουλουσί Ακάρ με ελικόπτερο στα σημεία των καταστροφών.

Οι δύο υπουργοί επισκέφθηκαν, επίσης, νοσοκομείο της περιοχής, καθώς και τους χώρους, όπου στεγάζονται προσωρινά οι κάτοικοι που επλήγησαν από το σεισμό.

Στις δηλώσεις του ο Ν. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε «προς τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, την τουρκική κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό, τα ειλικρινή συλλυπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για τις χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν στην καταστροφή που προκάλεσαν οι σεισμοί».

Επισήμανε ότι αυτές «οι ακραίες καταστροφές, κάποιες από τις οποίες οφείλονται και στην κλιματική αλλαγή», αποτελούν «νέου τύπου προκλήσεις ασφαλείας που θα μας απασχολήσουν όλους και θα πρέπει να βρούμε τρόπους να τις αντιμετωπίσουμε διότι θα έρθουν, θα χτυπήσουν τις χώρες και τους λαούς μας και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και να εργαστούμε γι’ αυτό, ίσως και από κοινού».

«Η Ελλάδα», ανέφερε, «από την πρώτη στιγμή, ανταποκρίθηκε στο αίτημα της Τουρκίας για κινητοποίηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού για αρωγή μετά από φυσικές καταστροφές».

«Σπεύσαμε, ως γείτονες, με Έλληνες διασώστες, να συνδράμουμε στην προσπάθεια σωτηρίας συνανθρώπων μας στην Τουρκία, που επλήγησαν από τους σεισμούς, εκδηλώνοντας έτσι την συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας» προσέθεσε.

«Ακριβώς, σε αυτό το πλαίσιο και στο πνεύμα συμπαράστασης αποδέχθηκα την πρόταση του υπουργού κ. Ακάρ, να επισκεφτώ σήμερα τις σεισμόπληκτες περιοχές» σημείωσε ο Ν. Παναγιωτόπουλος.

Χ. Ακάρ: Ο Ν. Παναγιωτόπουλος έδειξε πρώτος τη στήριξή του μετά τους σεισμούς – Ευχαριστώ τον ελληνικό λαό

Τις ευχαριστίες του προς τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον ελληνικό λαό εξέφρασε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησαν από κοινού στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.

«Ο Ν. Παναγιωτόπουλος από την πρώτη στιγμή μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στάθηκε στο πλευρό μας τόσο με τα μηνύματα που έστειλε όσο και με τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαμε μαζί του» ξεκαθάρισε ο Χ. Ακάρ.

«Ρωτούσε συνεχώς για τις ανάγκες που έχουμε και το πώς μπορούν να βοηθήσουν και πραγματικά ήταν πάρα πολύ σημαντική η στήριξη και η ανοχή που έδειξαν οι Έλληνες μετά τους σεισμούς» πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι «μετά από αρκετά χρόνια (σ.σ. η τελευταία επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε το 2002), σήμερα φιλοξενούμε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και την αποστολή του και θέλω να τους ευχαριστήσω» ενώ τόνισε ότι «Τουρκία και Ελλάδα είναι δύο γείτονες και σύμμαχες χώρες στο ΝΑΤΟ, εδώ και πάνω από 70 χρόνια και γνωρίζετε ότι υπάρχουν ισχυροί πολιτιστικοί και ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των λαών μας».

«Οι δύο χώρες», ανέφερε, «ήταν πάντα αλληλέγγυες σε δύσκολους καιρούς και σήμερα βιώνουμε ένα ακόμα παράδειγμα της αλληλεγγύης αυτής».

«Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που κάλεσε την Τουρκία και πρότεινε βοήθεια μετά την καταστροφή και συνέβαλλε σημαντικά όσον αναφορά τις ανθρωπιστικές βοήθειες όσο και στις διαδικασίες έρευνας και διάσωσης» υπογράμμισε.

«Θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μια φορά τα συλλυπητήριά μου για τις ζωές που χαθήκαν στις 28 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα στο δυστύχημα που συνέβη και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες» είπε ο Χ. Ακάρ.

«Εμείς συνεχίζουμε και κάνουμε τις προσπάθειες μας για την περαιτέρω ανάπτυξη και τη βελτίωση των διμερών μας σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και όπως γνωρίζετε και εσείς υπάρχουν κάποια προβλήματα και κάποιες διαφορές. Ελπίζουμε πως Τουρκία και Ελλάδα, δύο πολιτισμένες χώρες, μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές αυτές στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, διπλωματίας και σεβασμού. Πιστεύω πως αυτό θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών» επισήμανε.

«Ως δύο γειτονικές χώρες στο Αιγαίο, η Τουρκία μας είναι πολυδιάστατη όπως και οι διαφορές μας. Η επιθυμία μας, η προσμονή μας και η ευχή μας είναι χωρίς να υπάρχει μια καταστροφή να συνεχιστεί αυτή η προσέγγιση και η θετική ατμόσφαιρα μετά τον καταστροφικό σεισμό. Με τη δημιουργία περιβάλλοντος μόνιμης συνεργασίας, εμείς θέλουμε το Αιγαίο και η Μεσόγειος να αποτελέσουν θάλασσα φιλίας. Η βασική επιθυμία μας και η προσμονή μας είναι να ζήσουν εντός ασφαλείας και ηρεμίας οι λαοί και στις δύο πλευρές» συμπλήρωσε ο Χ. Ακάρ.

ViaDiplomacy Newsroom