Ακόμα μια συνεργασία Ελληνικής εταιρείας με την Αμερικανική αγορά

Ξεδιπλώνεται σιγά σιγά όλη η δουλειά που έχει γίνει το προηγούμενο διάστημα από Ελληνικές εταιρείες, φορείς και πολιτικά στελέχη για την οικονομική και επιχειρηματική ενδυνάμωση ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ.

Μετά τα Ελληνικά Καλώδια, θυγατρική της Cenergy Holdings, που συμφώνησε με τη Semco Maritime A/S την προμήθεια υποβρύχιων inter-array καλωδίων στο έργο Mayflower Wind, μια κοινοπραξία της Shell New Energies US LLC και της EDPR Offshore North America LLC μια ακόμη συνεργασία ανακοινώθηκε την Δευτέρα.

Τις δυνάμεις τους στη διεθνή καπνική αγορά ενώνουν με την υπογραφή «Μνημονίου Συνεργασίας» η μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία στην Ελλάδα, Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδας – Σ.Ε.Κ.Ε. Α.Ε. και η μεγαλύτερη συνεταιριστική καπνοβιομηχανία της Αμερικής, U.S. Tobacco Cooperative.

Με το «Μνημόνιο Συνεργασίας» οι δύο εταιρίες επιδιώκουν να ενδυναμώσουν τις καλές σχέσεις τους, να διευρύνουν την συνεργασία τους και να ενισχύσουν την παρουσία τους στη διεθνή καπνική αγορά, η οποία χαρακτηρίζεται από ραγδαίες αλλαγές και έντονη ανταγωνιστικότητα.

Η USTC έχει έδρα το Ράλεϊ, στην αμερικάνικη πολιτεία της Βόρειας Καρολίνα, όπου στεγάζει τις ιδιόκτητες εργοστασιακές εγκαταστάσεις της. Η USTC διαθέτει στην παγκόσμια αγορά αμερικάνικα καπνά τύπου Virginia, τα οποία παράγουν τα μέλη της στις περιοχές της Φλώριντα, Τζόρτζια, Βόρεια και Νότια Καρολίνα και Βιρτζίνια.

Τόσο η ΣΕΚΕ, όσο και η USTC είναι προμηθευτές των μεγάλων πολυεθνικών τσιγαρετοβιομηχανιών καθώς και άλλων καπνικών επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο.

Ποια είναι όμως η ΣΕΚΕ από την Ξάνθη που έχει καταταγεί στους μεγάλους παίκτες του καπνού

Η Σ.Ε.Κ.Ε. έχει την έδρα και τις κεντρικές της εγκαταστάσεις στην Ξάνθη και, επίσης, διατηρεί θυγατρικές εταιρίες και ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στη Βόρεια Μακεδονία, στη Βουλγαρία και στην Αλβανία. Μετά από ένα πρόγραμμα στοχευμένων επενδύσεων τα τελευταία χρόνια, η Σ.Ε.Κ.Ε. αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στα Βαλκάνια και εξάγει σε περισσότερες από 30 χώρες στον κόσμο όλες τις ποικιλίες καπνών ανατολικού τύπου και μεγαλόφυλλων της ευρύτερης περιοχής.

Η επιτυχία όμως της ΣΕΚΕ δεν είναι ήρθε τυχαία και οφείλεται σε έναν πρώην υπουργό, τον Αλέκο Κοντό. Ο πρώην υπουργός το 2010 πήρε μια εταιρεία που ήταν στο χείλος της καταστροφής και μέσα σε 10 χρόνια κατάφερε να διπλασιάσει και σε μερικές περιπτώσεις να τριπλασιάσει τα νούμερα της. Στην ομιλία του  το 2017 για τα 70 χρόνια της ΣΕΚΕ είχε αναφέρει χαρακτηριστικά “Μέσα στην βαθιά οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα παίρνω σκληρές αποφάσεις μειώνοντας μισθοδοτικές δαπάνες, περιορίζοντας προσωπικό ενώ ήμουν ακόμη βουλευτής,  συρρικνώνοντας όλα τα λειτουργικά έξοδα της εταιρίας. Κυρίως, όμως, παίρνω μια βαλίτσα και αρχίζω να  τρέχω σε παλιούς πελάτες που έφυγαν, σε όσους παρέμεναν με επιφυλάξεις,  σε κάθε γωνιά του πλανήτη για να προωθήσω τον καπνό της ΣΕΚΕ”.

Το 2012, δύο χρόνια μετά που ανέλαβε αρχίζει η ανάκαμψη της εταιρείας, τα νούμερα που παρουσιάζονται εκείνη την βραδιά είναι αμείλικτα . Η εταιρεία εξάγει πλέον σε 30 χώρες ενώ το 2012 κάνει επενδύσεις που την καταστούν πρωτοπόρα.

  • Οι εξαγωγές  από τους 6820 τόνους το 2012 σε 15410 τόνους το 2017
  • Οι μόνιμοι εργαζόμενοι αυξήθηκαν από 60 το 2012 σε 110 το 2017 ενώ οι εποχιακοί από 296 σε 1410
  • Ο κύκλος εργασιών αυξάνεται από 30 εκ 721 χιλιάδες το 2012 σε 64 εκ 500 χιλιάδες το 2017

Τα παραπάνω νούμερα, οι θυγατρικές σε Σκόπια και Βουλγαρία, το άνοιγμα στην Αλβανία αλλά και οι προσκεκλημένοι από διάφορες χώρες εκείνο το βράδυ του Σεπτεμβρίου το 2017,σηματοδότησαν κάτι το οποίο έχουν ελάχιστες πλέον εταιρείες στην Ελλάδα, την “Διπλωματία των Επιχειρήσεων¨. Εκείνο το βράδυ η ΣΕΚΕ και ο Αλέκος Κοντός  απομυθοποίησε  ότι είναι ένας πολιτικός δημιουργεί “πολιτικά παραμάγαζα” και έδωσε το στίγμα της στους ενδιαφερόμενους ότι η εταιρεία δεν πουλάει μόνο καπνά, αλλά δημιουργεί και εξελίξεις.

 

ViaDiplomacy Newsroom