Ακόμη μια δικαστική ήττα της Αργεντινής απέναντι στους πιστωτές της

Μία ακόμη ήττα υπέστη η Αργεντινή σε αμερικανικό δικαστήριο σχετικά με το ζήτημα παροχής εκ μέρους του Μπουένος Άιρες πληροφοριών για στοιχεία ενεργητικού της χώρας στα funds που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση χρέους της χώρας.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters το δικαστήριο της Νέας Υόρκης υιοθέτησε την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου την δικαστική απόφαση του 2013 που ορίζει ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής πρέπει να δώσει πληροφορίες για στοιχεία ενεργητικού της χώρας, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή μέρους των οφειλών προς τους πιστωτές.

Το δικαστήριο απέρριψε την έφεση της κυβέρνησης της Αργεντινής στην απόφαση του 2013 που αναγκάζει την Αργεντινή να προσφέρει στους πιστωτές που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση χρέους πληροφορίες για στοιχεία του ενεργητικού της.

Η Αργεντινή υποστήριξε στην έφεση που κατέθεσε στο δικαστήριο πως η απόφαση του 2013 θα επιτρέψει την καταγραφή στρατιωτικών και διπλωματικών περιουσιακών στοιχείων που προστατεύονται από κατάσχεση με βάση το αμερικάνικο δίκαιο και διάφορες διεθνείς συνθήκες.

Σύμφωνα με την απόφαση ακόμα και οντότητες οι οποίες δεν είναι υπεύθυνες για χρέη της Αργεντινής ενδέχεται να κληθούν να αποκαλύψουν οικονομικά στοιχεία στο δικαστήριο. Ουσιαστικά με την νέα απόφαση οι πιστωτές της Αργεντινής θα έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες για την εθνική άμυνα της χώρας και για τα περιουσιακά στοιχεία των διπλωματικών εκπροσώπων της χώρας στο εξωτερικό.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.