Αλέξανδρος Κωστόπουλος: Welcome to Innovation Districts

Σε έναν κόσμο που πλέον αλλάζει με εξωπραγματικούς ρυθμούς, με διαρκώς αναδυόμενες προκλήσεις, κρίσεις και ευκαιρίες, υπάρχουν κάποια μέρη που δεν περιμένουν προοπτικές αλλά τις διαμορφώνουν. Από την Βαρκελώνη και το Ρότερνταμ, μέχρι την Βοστώνη και τη Φιλαδέλφεια, δεκάδες πόλεις ή ακόμα καλύτερα γειτονιές αναδιαμορφώνουν τον τρόπο που άνθρωποι και επιχειρήσεις χτίζουν συνεργασίες, κοινότητες και οικονομίες, με τέτοιο τρόπο ώστε οι ιδέες, η γνώσεις και οι λύσεις να μπορούν να ανταλλάσσονται γρηγορότερα και απρόσκοπτα.
 
Με θεμέλιο λίθο συνήθως ένα ή περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, μεγάλους οργανισμούς-υποδομές όπως ένα λιμάνι, οι περιοχές καινοτομίας έχουν μοναδική δυναμική και αποτελεσματικότητα να κινητοποιούν την παραγωγική, χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Ειδικότερα σε στιγμές βραδείας ανάπτυξης, λειτουργούν ως οικοσυστήματα όπου νεοφυείς επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα, εταιρείες, πανεπιστήμια, και επενδυτές από διάφορα πεδία της οικονομίας, συνεργάζονται, συνδυάζουν πόρους, ταλέντα και δεξιότητες και τελικά να δημιουργούν μαζί. 
 
Το μυστικό της επιτυχίας τους είναι η κατάρρευση των σιλό μέσα στα οποία προσπαθούσε παραδοσιακά να ευδοκιμήσει η δημιουργικότητα, οι ρηξικέλευθες ιδέες και ένα υπερβατικός – results focus – τρόπος σκέψης. Τα Innovation Districts δεν βρίσκονται σε ένα απομακρυσμένο mega-complex ενός πανεπιστημίου ή στο Xanadu μίας πανίσχυρης πολυεθνικής. Γεννιούνται σε περιοχές – πολλές φορές υποβαθμισμένες ή αναξιοποίητες – όπου όλοι προσπαθούν να συν-πετύχουν κάτι. 
 
Προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες δημιουργίας, μάθησης, εργασίας και εξωστρέφειας, όπου όλα τα μέρη λειτουργούν μεταξύ τους πολλαπλασιαστικά και ενισχυτικά. Την ίδια στιγμή ξαναφέρνουν ζωή στις κοινότητες που αναπτύσσουν δημιουργώντας ένα βιώσιμο και ανθρώπινο κύμα κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης.      
 
Διανύουμε μια περίοδο, η οποία χαρακτηρίζεται από δομικές προκλήσεις και έναν, εν δυνάμει, συνολικό μετασχηματισμό, τόσο στην κοινωνία, όσο και στην οικονομία.

*Αλέξανδρος Κωστόπουλος, γενικός γραμματέας Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

ViaDiplomacy Newsroom