Αλεξανδρούπολη: Ο Δήμαρχος της πόλης αγνόησε την σημασία του Αμερικανικού πλοίου;

Εντυπωσιακό  και άκρως επιβλητικό το USNS Carson City, του Αμερικανικού Ναυτικού βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του λιμανιού και συγχρόνως εγκαινιάζει τη χρήση μέρους του λιμανιού από αμερικανικά πολεμικά πλοία, όπως αυτή περιγράφεται στην αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Την Πέμπτη στην Αλεξανδρούπολη βρέθηκε και ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, αντιστράτηγος Κρίστοφερ Καβόλι (Christopher Cavoli), ο οποίος σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους δήλωσε ότι η αναβάθμιση των χρήσεων του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, με το πέρας της ανέλκυσης της βυθοκόρου «Όλγα», σηματοδοτεί την αναπτυξιακή δυναμική του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, αλλά και την έναρξη χρήσης του από αμερικανικά πολεμικά πλοία στη βάση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας- ΗΠΑ (Mutual Defence Cooperation Agreement – MDCA)

Τον Κρίστοφερ Καβόλι (Christopher Cavoli) υποδέχθηκαν στο λιμάνι ο Αντιπεριφερειάρχης Αλεξανδρούπολης και η διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα. Αυτός που απουσίαζε και χωρίς προφανή λόγο, ήταν ο Δήμαρχος της πόλης και ο οποίος αγνόησε ίσως την συμβολική σημασία τόσο του USNS Carson City στην πόλη, όσο και του διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη

Η απουσία του Δημάρχου από την εκδήλωση δεν έμεινε ασχολίαστη. Όπως είχε αναφερθεί σε άρθρο του Viadiplomacy με τίτλο “Αλεξανδρούπολη: Η αντιπαράθεση στην Ανατολική Ευρώπη αποκτά την δική της Καζαμπλάνκα” , στην πόλη ο Ρωσικός παράγοντας όσο και να έχει αποδυναμωθεί, εξακολουθεί να επηρεάζει, όχι σε ουσιαστικό βαθμό αυτή την στιγμή, αλλά σε συμβολικό.

Εξάλλου δεν είναι τυχαίο ότι κανείς από τους αυτοδιοικητικούς δεν θέλησε να φωτογραφηθεί κάτω από την Αμερικανική σημαία. Είναι τόσες πολλές οι Ρωσικές που υπάρχουν στην πόλη που οι αντιδράσεις θα ήταν αυτόματες

ViaDiplomacy Newsroom