Αλεξάνταρ Βούτσιτς: Η συνάντηση των Παρισίων για το Κόσοβο αναβλήθηκε με υπαιτιότητα της Πρίστινας

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς επιβεβαίωσε ότι αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την 1η Ιουλίου συνάντηση για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου, που έπρεπε να πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, στο πλαίσιο της κοινής πρωτοβουλίας Γερμανίας και Γαλλίας. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με δήλωση του στη δημόσια τηλεόραση – RTS, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την εξέλιξη αυτή, επισημαίνοντας ότι σηματοδοτεί την προσπάθεια της Πρίστινας να εντάξει στον διάλογο και τον αμερικανικό παράγοντα.

Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι οι Αλβανοί του Κοσόβου αρνήθηκαν να άρουν τους δασμούς για τα σερβικά εμπορεύματα καθιστώντας αδύνατη τη συνέχιση του διαλόγου. Εκτίμησε δε, ότι η υπονόμευση της γερμανό-γαλλικής πρωτοβουλίας από την πλευρά της Πρίστινας, γίνεται με στόχο να βγει η διαδικασία επίλυσης του ζητήματος του Κοσόβου από το στενό ευρωπαϊκό πλαίσιο και να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο οι ΗΠΑ.

Στην συνάντηση των Παρισίων, εκτός από τους προέδρους της Σερβίας και του Κοσσόβου, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και Χάσιμ Θάτσι θα συμμετείχαν, ως μεσολαβητές, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Στόχος ήταν να αναζητηθούν σημεία σύγκλισης στις προτάσεις Βελιγραδίου και Πρίστινας, ώστε να δημιουργηθούν οι βάσεις για τη συνέχιση του διαλόγου.

ViaDiplomacy Newsroom