Αλεξάντερ Βούτσιτς: «Δεν θα απέκλεια αιματοκύλισμα στα Βαλκάνια»

«Δεν θα απέκλεια αιματοκύλισμα στα Βαλκάνια». Αυτό παραδέχθηκε το Σάββατο ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς, σχολιάζοντας τη ρητή προειδοποίηση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ότι υπάρχει κίνδυνος πολέμου και αιματοκυλίσματος στη Βαλκανική αν η ΕΕ εξαλείψει τις προοπτικές των χωρών αυτών για ένταξη στην Ένωση. «Ίσως είναι υπερβολικό», σημείωσε, αλλά πρόσθεσε ότι δεν θα αποκλείσει αυτή την πιθανότητα «αν μας αφήσουν μόνους μας»

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Σρέμσκα Μιτρόβιτσα, όπου παρακολούθησε το άνοιγμα ενός νέου εργοστασίου, ο Βούτσιτς δήλωσε ότι ο ρόλος της Σερβίας είναι να διατηρήσει την ειρήνη στην περιοχή και ότι συνεπώς «θα περάσει από πολλές προκλήσεις».

«Θα ξεπεράσουμε την πρόκληση, θα πρέπει να προστατέψουμε την ειρήνη και να κτίσουμε εργοστάσια… Αυτό υποσχεθήκαμε στον Γιούνκερ και το εκτιμά… Ό,τι λέει θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη» σημείωσε ο Βούτσιτς.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της ΕΚ προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος πολέμου στα Βαλκάνια, εάν η ΕΕ δεν κάνει τίποτα για να εισέλθουν οι χώρες αυτές της περιοχής στην Ε.Ε

«Εάν στερήσουμε τα Βαλκάνια από την προοπτική της ΕΕ, μπορούμε να έχουμε αυτό που σημειώθηκε στη δεκαετία του ’90, αργά ή γρήγορα», είπε ο Γιούνκερ.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγνώρισε ότι εξακολουθεί να απέχουν πολύ από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση οι χώρες αυτές και ότι δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος στην περιοχή που θα επιτρέψει την ένταξή τους πριν από το 2025. Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι «η ΕΕ χρειάζεται έναν τρόπο αντιμετώπισης των Βαλκανίων» και να μην επιτρέψει τη «γέννηση της ιδέας» ότι η ΕΕ δεν έχει σοβαρές προοπτικές ένταξης.

«Το έδαφος είναι ακόμα εύφορο» για νέες συγκρούσεις στην περιοχή, δήλωσε ο Γιούνκερ, επιμένοντας ότι πρέπει να επιλυθούν οι συνοριακές συγκρούσεις προτού εισέλθουν στην ΕΕ.

 

ViaDiplomacy Newsroom