Αλυσίδα στρατιωτικών βάσεων κατασκευάζει η Τουρκία στον Περσικό Κόλπο και στη Σομαλία

Ακόμη μια στρατιωτική βάση εκτός τουρκικού εδάφους μετά την ανακοίνωση της νέας βάσης στο Κατάρ πρόκειται να κατασκευάσει η Άγκυρα, αυτή την φορά στην ανατολική Αφρική.

Η νέα βάση θα κατασκευαστεί στην Σομαλία και θα αποσκοπεί στην εκπαίδευση του Στρατού της χώρας ο οποίος μάχεται κατά της ισλαμιστικής οργάνωσης Al Shabaab.

Επιπλέον στη Σομαλία ο Τουρκικός Στρατός θα ιδρύσει Στρατιωτική Ακαδημία για την εκπαίδευση των νέων ηγητόρων του Στρατού της Αφρικανικής χώρας.

Πρόκειται για την δεύτερη στρατιωτική βάση που θα δημιουργήσει η Άγκυρα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αφού τον περασμένο Δεκέμβριο ανακοινώθηκε η κατασκευή μιας μεγάλης στρατιωτικής βάσης στο Κατάρ η οποία επίσης θα αποσκοπεί στην εκπαίδευση του Στρατού του Κατάρ, αλλά και θα φιλοξενεί περίπου 3.000 Τούρκους στρατιωτικούς, 8 μαχητικά F-16C/D ενώ στο λιμάνι της πρωτεύουσας της Αραβικής χώρας θα ναυλοχούν μία φρεγάτα μιας πυραυλάκατος και περιπολικά σκάφη.

Η νέα βάση της Τουρκίας στο εξωτερικό αποτελεί ακόμη μια επιβεβαίωση της νέο-οθωμανικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση Νταβούτογλου, η οποία συνδυάζεται αν όχι ταυτίζεται με την πολιτική της Δύσης για την σταθεροποίηση και ασφάλεια των δύο αυτών περιοχών, αφού η Τουρκία φαίνεται να αναλαμβάνει το οικονομικό κόστος και την δέσμευση σημαντικών μέσων και ανδρών για την εδραίωση της ασφάλειας σε αυτές τις περιοχές.

Ουσιαστικά η Τουρκία αναλαμβάνει να συμπληρώσει τον μηχανισμό ασφαλείας και σταθερότητας στην Μέση Ανατολή και στο Κέρας της Ανατολικής Αφρικής που έχει διαμορφώσει η Δύση, αναβαθμίζοντας το ενεργό της ρόλο στον αγώνα της Διεθνούς Κοινότητας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η πρόσφατη επιχείρηση Albatros στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης η οποία αφορούσε την ακινητοποίηση ενός πλοίου με σημαία Βολιβίας που έπλεε στη Μεσόγειο και μετέφερε 13 τόνους ινδικής κάνναβης.

Στην επιχείρηση αυτή συμμετείχαν δύο κορβέτες της Τουρκικής Ακτοφυλακής TCSG Yaşam (SG-704) και TCSG Umut (SG-703) κλάσης Dost με δύο τα οργανικά ελικόπτερα τους τύπου AB-412EP και ένα αεροσκάφος θαλάσσιας επιτήρησης τύπου CN-235MP το οποίο παρακολουθούσε το εμπορικό πλοίο στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κύπρου και νότια της Κρήτης.

Μετά από μια δεκαετία προετοιμασίας και υλοποίησης επιλεγμένων εξοπλιστικών προγραμμάτων σε συνδυασμό με την σύναψη στρατηγικών συνεργασιών με ισχυρά οικονομικά κράτη και ένα καλά μελετημένο στρατηγικό σχεδιασμό η Τουρκία αρχίζει να συλλέγει τους καρπούς αυτής της πολιτικής.

Από την μία πλευρά η γειτονική χώρα έχει καταστεί στρατιωτικά και εν μέρει πολιτικά ισχυρή από την άλλη αξιοποιώντας τη στενή της συνεργασία με ισχυρές οικονομικά αραβικές χώρες έχει πετύχει να επιβάλει τις θέσεις της στη Δύση χρησιμοποιώντας παράλληλα την απειλή της Ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στην Συρία.

Επιπλέον χάρις στις Ένοπλες Δυνάμεις της αλλά και στις μεγάλες «επιδοτούμενες» από ξένους παράγοντες οικονομικές τις δαπάνες στον τομέα της Άμυνας μπορεί να παράσχει συμπληρωματικά μέσα και προσωπικό στον αγώνα της Δύσης κατά της τρομοκρατίας.

Η τελευταία στρατηγική επιλογή της Άγκυρας επικροτείται από τις δυτικές χώρες των οποίων τα οικονομικά προβλήματα αλλά και το μεγάλο κόστος των παλαιότερων και των υπό εξέλιξη επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή, έχουν οδηγήσει στην περικοπή σημαντικών πόρων από τον τομέα της άμυνας.

Με απλά λόγια ο αρχικός στόχος της Τουρκίας που είχε τεθεί πριν από 20 χρόνια δηλ. η μετατροπή της χώρας σε ένα περιφερειακό Χωροφύλακα εγγυητή των συμφερόντων της Δύσης και φυσικά των δικών της συμφερόντων φαίνεται να έχει πλέον λάβει σάρκα και οστά με τις ευλογίες της Δύσης η οποία δοκιμάζεται τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά από τις αποφάσεις κυβερνήσεων που δεν έχουν ξεκάθαρο μακροχρόνιο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του προβλήματος της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

Φυσικά το ζητούμενο είναι εαν και για πόσο χρονικό διάστημα η Τουρκία θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις νέες υποχρεώσεις που ανέλαβε και ποιό θα είναι το οικονομικό πολιτικό και στρατιωτικό τίμημα που θα πρέπει να πληρώσει για αυτό το νέο ρόλο.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.