Αλμπέρτος Μπουρλάς: Δεν μας επηρέασαν οι εκλογές για τα αποτελέσματα του εμβολίου

Τη διαβεβαίωση πως τα βασικά ερωτήματα που αφορούν στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου για την Covid-19 έχουν ήδη απαντηθεί έδωσε ο ομογενής Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Δρ Αλμπέρτος Μπουρλάς (Dr. Albert Bourla), κατά την τοποθέτησή του στη διαδικτυακή συνεδρία «Dealbook», που διοργάνωσαν οι «New York Times».

Ειδικότερα, ο Δρ Μπουρλάς συμμετείχε σε πάνελ με θέμα «Η κούρσα για το εμβόλιο» (The Race for a Vaccine), στην οποία συμμετείχαν ακόμη ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς», Μπιλ Γκέιτς (Bill Gates) και η Διευθύντρια του Προγράμματος Εμπιστοσύνης για το Εμβόλιο (Vaccine Confidence Project), Χάιντι Λάρσον (Heidi J. Larson).

Αναλύοντας τα δεδομένα, ο ισχυρός άνδρας της Pfizer ξεκαθάρισε πως, επί της ουσίας, οι εκλογές ουδέποτε υπήρξαν ορόσημο για την ημερομηνία ανακοίνωσης της επιτυχίας του εμβολίου, καθησυχάζοντας το κοινό για την ασφάλειά του.

«Υπάρχουν πολλά άγνωστα σημεία γύρω από το εμβόλιο, αλλά οι βασικές ερωτήσεις για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του έχουν απαντηθεί», ανέφερε ο Δρ Μπουρλάς, προσθέτοντας πως ουδέποτε ένοιωσε κάποια πίεση για να ανταποκριθεί στο χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει η διακυβέρνηση Τραμπ, παρότι γνώριζε την ύπαρξή του.

«Οι εκλογές ήταν πάντα, για εμάς, ένα τεχνητό ορόσημο. Μπορεί να ήταν σημαντικό για τον Πρόεδρο, αλλά όχι για εμάς», ξεκαθάρισε το διευθυντικό στέλεχος της Pfizer.

Η νέα πραγματικότητα που επέφερε η πανδημία, όπως επίσης και η δυσπιστία ενός μεγάλου μέρους της κοινής γνώμης αναφορικά με τα μέτρα ανάσχεσης αλλά και τη φαρμακευτική απάντηση καθαυτή, ήταν ένα από τα βασικά θέματα της συζήτησης. Στο πλαίσιο αυτό, ο Μπιλ Γκέιτς εξέφρασε τον προβληματισμό και την απογοήτευσή του, για το γεγονός ότι θεωρίες συνωμοσίας, που έχουν πλέον διαδοθεί ευρέως, αμφισβητούν τα κίνητρά του και τον εμφανίζουν, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ως οικονομικά ευνοημένο από την έξαρση της πανδημίας και την κούρσα για το εμβόλιο.

«Δεν είναι αλήθεια. Από πού προκύπτουν όλα αυτά; Μήπως επειδή πρόκειται για μια περίοδο αβεβαιότητας και οι άνθρωποι προτιμούν μια πιο απλή ιστορία; Ελπίζω να εκλείψει, διότι εμείς απλώς προσπαθούμε να επιτελέσουμε έναν εποικοδομητικό ρόλο», δήλωσε ο Γκέιτς, εκφράζοντας, παράλληλα, την απορία του για το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι αντιστέκονται και δεν πειθαρχούν στα μέτρα ανάσχεσης της πανδημίας.

«Δεν περίμενα ότι η χρήση μάσκας θα γινόταν αντικείμενο αντιπαράθεσης. Επίσης, δεν περίμενα ότι η κυβέρνηση θα θεωρούσε τις πιο ακραίες απόψεις, πιθανές», είπε ο Γκέιτς.

Από την πλευρά της, η Χάιντι Λάρσον πρόσθεσε πως, βάσει των στοιχείων έρευνας που πραγματοποίησε, οι μισοί, τουλάχιστον, ερωτηθέντες δεν προτίθενται να κάνουν το εμβόλιο, τονίζοντας, ωστόσο, ότι αυτό μπορεί να αλλάξει στη συνέχεια.

Συντονιστής της συνεδρίας ήταν ο Αντριου Ρος Σόρκιν (Andrew Ross Sorkin).

ViaDiplomacy Newsroom