Αλβανία: Υπάρχει σχέδιο ενάντια στην ελληνική μειονότητα

Σε υψηλά επίπεδα διατηρεί τους τόνους η ελληνική διπλωματία η οποία επιλέγει να απαντήσει εκ νέου στα Τίρανα σχετικά με την παραβίαση των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας, με αφορμή τα ειδοποιητήρια έξωσης σε 19 οικογένειες στη Χειμάρρα.

«Οι επίσημοι αλβανικοί φορείς δεν μπορούν να διατείνονται urbi et orbi ότι τα μειονοτικά δικαιώματα είναι σεβαστά σε όλη την αλβανική επικράτεια, την ίδια στιγμή που τα παραβιάζουν στην πράξη, ναρκοθετώντας την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους», είναι η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εκτός από την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας, με την οποία η ελληνική πλευρά κατηγορείται για «απειλητικούς τόνους για εγχώρια κατανάλωση», και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας φρόντισε να δυναμιτίσει το κλίμα. Ο Έντι Ράμα, με ανάρτηση στο Facebook, μιλά για Αλβανούς που έσωσαν την Ακρόπολη και για τη Χειμάρρα που είναι αλβανική.

Η Αθήνα, στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, υπογραμμίζει ότι τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους καθώς τα ειδοποιητήρια για την κατεδάφιση κτηρίων, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης της Χειμάρρας, εστάλησαν μόνο σε ελληνικές οικογένειες.

Ερώτηση Χαρακόπουλου σε Κοτζιά
Επίκαιρη ερώτηση στον Νίκο Κοτζιά κατέθεσε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βουλευτή της Αλβανίας, Βαγγέλη Ντούλε.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ επισημαίνει ότι συγκεκριμένοι κύκλοι δηλητηριάζουν εσκεμμένα τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, και ζητά να μάθει από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να μην εκτελεστεί η αυθαίρετη απόφαση εκδίωξης των ομογενών της Χειμάρρας.

Via Diplomacy