Αλβανία – Το ΝΑΤΟ επενδύει 51 εκ. στην «Πόλη του Στάλιν» – Ελληνικά αεροσκάφη σε τελετή

Στις 24 Ιανουαρίου ο στρατηγός Tod D. Wolters, διοικητής της Αεροπορίας των συμμάχων, πραγματοποίησε μια συμβολική τελετή στο Υπουργείο Άμυνας της Αλβανίας στα Τίρανα, με την οποία ξεκινά η επένδυση του ΝΑΤΟ στην αεροπορική βάση kučová η αλλιώς, «Πόλη του Στάλιν»

Κατά τη διάρκεια της τελετής μαχητικά μαχητικά από την Ελλάδα και την Ιταλία διεξήγαγαν μια πτήση πάνω από τα Τίρανα. Τα μαχητικά μαχητικά από την Ελλάδα και την Ιταλία είναι υπεύθυνα για την ασφάλεια του εναερίου χώρου της Αλβανίας

Στην «Πόλη του Στάλιν» η βάση του ΝΑΤΟ στην Αλβανία

ότια των Τιράνων υπάρχει η αεροπορική βάση Kucova η οποία ονομάστηκε «Πόλη του Στάλιν» την εποχή όπου η Αλβανία ήταν υπό τον έλεγχο της Σοβιετικής Ένωσης. Η βάση η οποία σταμάτησε να λειτουργεί από το 2005, είναι σήμερα ένα νεκροταφείο από εκατοντάδες Σοβιετικά και Κινεζικά MIG.

Από το 2009 ο εναέριος χώρος της Αλβανίας προστατεύται από αεροσκάφη του ΝΑΤΟ ανάμεσα τους και Ελληνικά F-16

Ο αεροδιάδρομος  σχεδιάστηκε από τους Σοβιετικούς οι οποίοι όπως σε όλα τα αεροδρόμια που κατασκεύασαν και βρισκόταν κοντά σε χώρες τις Δύσης, τα υπονόμευαν με τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών σε περίπτωση που έπεφταν σε χέρια του εχθρού. Όλη η βάση χτίστηκε από πολιτικούς κρατουμένους τη δεκαετία του 1950.

«Η βάση είναι η πρώτη του ΝΑΤΟ (αεροπορική) που θα δημιουργηθεί στα Δυτικά Βαλκάνια «, ανέφερε η υπουργός Άμυνας Όλτα Χάτσα στο Reuters. Για την ανακατασκευή της Βάσης, το ΝΑΤΟ σε πρώτη φάση και για να είναι λειτουργική, θα δαπανήσει πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ (58 εκατομμύρια δολάρια), συμπλήρωσε η Όλτα Χάτσα

Η Αλβανία θεωρεί ότι έχει η βάση θα βοηθήσει στην σταθερότητα των Βαλκανίων ενώ θα είναι και οικονομική ανάσα για την περιοχή που μαστίζεται από τη μετανάστευση και την ανεργία. «Μια βάση του ΝΑΤΟ θα ενισχύσει τις αμυντικές ικανότητες της χώρας και οι ξένοι επενδυτές θα έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στην Αλβανία. Θα είναι επίσης καλό για την απασχόληση στην περιοχή » ανέφερε ο Klement Alikaj πρώην στρατιωτικός.

Σε όλο το συγκρότημα της Βάσης υπάρχουν και τρία υπόστεγα στα οποία φυλάσσονται περισσότερα από 100 MIG σχετικά συντηρημένα και ορισμένα και σε πτητική κατάσταση.

ViaDiplomacy Newsroom