Αμάντα Σλοτ – Πηγή Έμπνευσης και Ελπίδα Σταθερότητας η Συμφωνία των Πρεσπών

Ως ελπίδα για τη σταθερότητα σε μια εποχή σύγκρουσης και διαίρεσης χαρακτηρίζει την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών η Αμάντα Σλοτ, αναλυτής του Brookings Institution στην Ουάσινγκτον και πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα.

Σε δήλωση που έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Σλοτ εξέφρασε την ελπίδα πως η συγκεκριμένη συμφωνία θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την επίλυση άλλων διεθνών διενέξεων.

«Σε μια εποχή σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και διαίρεσης μέσα στην Ευρώπη, η επίλυση του ονοματολογικού θα παράσχει την απαραίτητη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την έμπνευση για άλλους που εργάζονται για την επίλυση φαινομενικά δυσεπίλυτων προβλημάτων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, εκτίμησε ότι η συνεχής δέσμευση των διαδοχικών αμερικανικών κυβερνήσεων συνέβαλε θετικά στην επίλυση του ονοματολογικού, ένα γεγονός που, όπως σημείωσε, καταδεικνύει το πόσο σημαντική και επίκαιρη παραμένει η διπλωματία των ΗΠΑ.

«Δείχνει επίσης τη συνεχιζόμενη σημασία της αμερικανικής διπλωματίας, με τη συμμετοχή διαδοχικών κυβερνήσεων των ΗΠΑ- συμπεριλαμβανομένης της διαρκούς υποστήριξης από τους διπλωμάτες της κυβέρνησης Τραμπ- που συνέβαλαν σε αυτό το θετικό αποτέλεσμα».

Τέλος, αναγνώρισε τη συμβολή του ειδικού απεσταλμένου του γγ των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς αλλά και το «πολιτικό θάρρος» που επέδειξαν οι πολιτικές ηγεσίες των δύο χωρών.

«… Αυτή η ιστορική συμφωνία αποτελεί μαρτυρία του πολιτικού θάρρους των ηγετών και στις δύο χώρες…. Ο Μάθιου Νίμιτς, ένας Αμερικανός διπλωμάτης που εργάστηκε για αυτό το θέμα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για δύο δεκαετίες, αξίζει ιδιαίτερη αναγνώριση για τις άοκνες προσπάθειές του».

ViaDiplomacy Newsroom