Αμερικανοί Γερουσιαστές: Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία πρέπει να κάνουν δύσκολες επιλογές

Δυο γερουσιαστές των ΗΠΑ, ο Δημοκρατικός Chris Murphy και ο Ρεπουμπλικανός Ron Johnson, δήλωσαν την Τετάρτη στην Πρίστινα ότι στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία πρέπει να είναι έτοιμοι για δύσκολες επιλογές κατά τη διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεών τους.

Οι παρατηρήσεις αυτές έγιναν μετά από συνάντηση με τους πολιτικούς ηγέτες στο Κοσσυφοπέδιο στο πλαίσιο μιας επίσκεψης στην περιοχή.

Ο γερουσιαστής Ron Johnson δήλωσε ότι ο δρόμος προς την ειρήνη και την ασφάλεια στο Κοσσυφοπέδιο είναι μέσω μιας κυβέρνησης που θα σέβεται το κράτος δικαίου, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και, ειδικότερα, θα εξασφαλίσει μια συμφωνία με τη Σερβία, η οποία θα είναι το κλειδί που θα ξεκλειδώσει ευκαιρίες.

«Είμαστε εδώ πρώτα και κύρια για να υποστηρίξουμε τους πολίτες της περιοχής, το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία. Θέλουμε να τους δούμε να επιτυγχάνουν», είπε.

Ο γερουσιαστής Chris Murphy είπε ότι υπάρχει μια ειδική σχέση που θα συνεχιστεί μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κοσσυφοπεδίου.

Ο ίδιος είπε ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει μέλλον με δέσμευση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους δυτικούς συμμάχους που θα μπορούσαν να είναι εταίροι στην οικονομική του επιτυχία. Αλλά, είπε, υπάρχουν δύο βασικά στοιχεία για την οικονομική αναζωογόνηση.

«Πρώτον, υπάρχουν οι εσωτερικές μεταρρυθμίσεις, η δέσμευση υπέρ του κράτους δικαίου, η δέσμευση για τη μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος. Αλλά και η δέσμευση για συνομιλίες με τη Σερβία. Αυτό θα συνεπάγεται δύσκολες εκλογές εδώ και στο Βελιγράδι», δήλωσε ο Γερουσιαστής Murphy, σημειώνοντας ότι θα μεταδώσουν επίσης αυτά τα μηνύματα στο Βελιγράδι όπου θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Σερβίας Alexander Vucic.

«Περιμένουμε ότι αυτές οι συνομιλίες να είναι ουσιώδεις και να αποδώσουν καρπούς. Και ελπίζουμε ότι και οι δύο πλευρές θα συνειδητοποιήσουν ότι απαιτούνται θυσίες που θα επιτρέψουν την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ αυτών των δύο χωρών, έτσι ώστε και οι δύο να μπορέσουν να αναπτύξουν τις οικονομίες τους», ανέφερε.

Η επίσκεψη των δύο γερουσιαστών στα Βαλκάνια έρχεται λίγες μέρες αφού ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Mike Pompeo διόρισε τον αναπληρωτή του, Matthew Palmer, ως Ειδικό Εκπρόσωπο για τα Δυτικά Βαλκάνια. Ο διορισμός του θεωρείται ως απόδειξη της μεγαλύτερης συμμετοχής των Ηνωμένων Πολιτειών στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας.

ibna

ViaDiplomacy Newsroom