Αμερικανικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί στην πόλη Τικρίτ κατόπιν αιτήματος της Βαγδάτης

Νέα διάσταση στην πόλεμο κατά του ISIS στο Ιράκ δίνει η συμμετοχή των αμερικανικών βομβαρδιστικών στις επιχειρήσεις των κυβερνητικών και Ιρανικών στρατευμάτων στην πόλη Τικρίτ.

Σύμφωνα με τα ιρακινά ΜΜΕ ο πρωθυπουργός της χώρας Haider al-Abadi, ζήτησε από τις ΗΠΑ την αεροπορική του συνδρομή τους στην πολιορκία της πόλης, αφού όπως φαίνεται η αντίσταση που συνάντησαν οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες συνεργάζονται με τη σιιτική παραστρατιωτική οργάνωση Kata’ib Hizbullah και στρατιωτικούς συμβούλους από το Ιράν, αποδείχτηκε μεγαλύτερη από ότι υπολογιζόταν.

Οι αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Τικρίτ, ξεκίνησαν στις 25 Μαρτίου 2015 και σηματοδοτούν την πρώτη φορά μετά από το 1979 που Αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις συνεργάζονται ατύπως με Ιρανικές.

Παρά το γεγονός ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις της σουνιτικής εξτρεμιστικής οργάνωσης, εγκλωβίστηκαν στην πόλη Τικρίτ και αποκόπησαν από τις φίλιες δυνάμεις στο βορρά και στο δυτικό Ιράκ, μια μικρή ομάδα φανατικών μαχητών της ISIS παραμένει στην πόλη και αμύνεται σθεναρά, πραγματοποιώντας επιθέσεις αυτοκτονίας και αξιοποιώντας προς όφελος τους, τις δυσκολίες που παρουσιάζουν οι μάχες εντός πόλεων.

Σύμφωνα με την Αεροπορία των ΗΠΑ, στις 25 Μαρτίου στην πόλη Τικρίτ επλήγησαν από βομβαρδιστικά αεροσκάφη 6-10 στόχοι της ισλαμιστικής εξτρεμιστικής οργάνωσης.  Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται κυρίως αποθήκες οπλισμού και πυρομαχικών καθώς και θέσεις άμυνας του ISIS.

Όπως αναφέρουν αναλυτές η εξέλιξη αυτή αποτελεί μεγάλο πλήγμα στο κύρος του Ιράν και πιο ειδικά των Φρουρών της Επανάστασης η επίλεκτη μονάδα των οποίων η Al Quds έχει αναλάβει να συντονίσει τις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της πόλης χωρίς όμως μέχρι σήμερα να το έχει επιτύχει.

Μάλιστα διοικητής των επιχειρήσεων της πολιορκίας της πόλης που ξεκίνησε στις 2 Μαρτίου του 2015, είναι ο ηγέτης της επίλεκτης ιρανικής μονάδας Στρατηγός Qasem Soleimani, ο οποίος χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης στις τάξεις των σιιτών του Ιράκ και πολλές φορές έχει φωτογραφηθεί να διευθύνει εκ του σύνεγγυς τις επιχειρήσεις στην πόλη Τικρίτ.

Επιπλέον η απόφαση του Ιρακινού πρωθυπουργού να ζητήσει τη βοήθεια των Αμερικανών για την αντιμετώπιση της σθεναρής αντίστασης του ISIS στην πόλη Τικρίτ, παρα την άμεση στρατιωτική βοήθεια που έχει παράσχει η Τεχεράνη, επιβεβαιώνει την στρατιωτική εξάρτηση της Βαγδάτης από τις ΗΠΑ, κάτι που είχε για κάποιο χρονικό διάστημα αμφισβητηθεί μετά από τις συνεχόμενες αρνήσεις της κυβέρνησης Ομπάμα να εμπλακεί δυναμικά και άμεσα στον πόλεμο κατα του ISIS στο Ιράκ.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.