Αμερικανική Πρεσβεία στην Αρμενία: Μείνετε μακριά από ορισμένες περιοχές κατά μήκος των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Η Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αρμενία εξέδωσε δήλωση στις 23 Σεπτεμβρίου , καλώντας τους πολίτες της να μείνουν μακριά από ορισμένες περιοχές κατά μήκος των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. 

«Να είστε πολύ προσεκτικοί λόγω της ένοπλης σύγκρουσης στην Αρμενία. Σε ορισμένες περιοχές, ο κίνδυνος έχει αυξηθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην αρμενική πλευρά των συνόρων Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στις 13-14 Σεπτεμβρίου, απαγορεύεται στους υπαλλήλους της Πρεσβείας των ΗΠΑ και στις οικογένειές τους οποιοδήποτε μη απαραίτητο ταξίδι στις ακόλουθες τοποθεσίες:

— Περιφέρεια Tavush: βόρεια του Ijevan κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου M4 και όλες οι περιοχές στα ανατολικά
— Περιφέρεια Gegharkunik: ανατολικά της λίμνης Sevan
— Περιφέρεια Gegharkunik: νότια της λίμνης Sevan και ανατολικά του αυτοκινητόδρομου M10
— Περιφέρεια Ararat: χωριό Yeraskh
— περιφέρεια Vayots Dzor: ανατολικά του Yeghegnadzor
— Περιφέρεια Syunik
— Ναγκόρνο Τα ταξίδια στο Καραμπάχ συνεχίζουν να απαγορεύονται

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ έχει επανειλημμένα εκδώσει παρόμοιες προειδοποιήσεις που συνέπεσαν με την ημέρα της κλιμάκωσης ή την έναρξη του πολέμου. Μια από τις πιο πρόσφατες συμπτώσεις ήταν η ανακοίνωση στις 13 Σεπτεμβρίου , πριν την κλιμάκωση που ξεκίνησε την ίδια μέρα . 

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2020, μία ημέρα πριν από τον πόλεμο των 44 ημερών, οι πρεσβείες των ΗΠΑ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν εξέδωσαν ανακοίνωση καλώντας τους πολίτες τους να μείνουν μακριά από τις συνοριακές περιοχές Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.

Στις 24 Φεβρουαρίου, την πρώτη κιόλας ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία εξέδωσε μια δήλωση ζητώντας την άμεση εκκένωση της Ουκρανίας.

Ανακοίνωση από το Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών

Το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών συμβουλεύει να αποφεύγονται τα μη απαραίτητα ταξίδια στην Αρμενία και να αρνούνται οποιοδήποτε ταξίδι σε ορισμένες περιοχές της χώρας (φωτογραφία με κόκκινο χρώμα).

«Τα ταξίδια στις συνοριακές περιοχές με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν (συμπεριλαμβανομένου του Αζερμπαϊτζάν θύλακας με το Ναχιτσεβάν) και τις περιοχές του Βαγιότς Τζορ, του Σιούνικ και του νότιου Γκεχαρκουνίκ δεν συνιστάται αυστηρά λόγω των συγκρούσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ των ένοπλων δυνάμεων της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν». ανέφερε η δήλωση.

ViaDiplomacy Newsroom