Αμερικανικής κατασκευής πύραυλος τύπου BGM-71E TOW IIA κατέρριψε το ρωσικό Μi-35M στην Παλμύρα (Video)

Αμερικανικής κατασκευής αντιαρματικός κατευθυνόμενος πύραυλος κατέρριψε το ρωσικό ελικόπτερο τύπου Μi-35M που καταρρίφθηκε την περασμένη Παρασκευή  8 Ιουλίου στην περιοχή της Παλμύρας στην κεντρική Συρία.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax το ελικόπτερο καταρρίφθηκε από ένα αμερικανικής κατασκευής αντιαρματικό πύραυλο τύπου BGM-71E TOW IIA τον οποίο χειρίζονταν αντάρτες του ISIS.

Ο εν λόγω πύραυλος παρα την ηλικία του έχει αποδείξει στην Συρία ότι αποτελεί υπολογίσιμο αντίπαλο για τα ρωσικά άρματα μάχης και τώρα και για τα ρωσικά επιθετικά ελικόπτερα τα οποία ίπτανται πολύ χαμηλά όταν πραγματοποιούν επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Αν και ο BGM-71E TOW IIA είναι ενσύρματος κατευθυνόμενος αντιαρματικός πύραυλος που εξελίχτηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1980 (η ανάπτυξη αυτής της έκδοσης ξεκίνησε το 1984 και το βλήμα μπήκε σε μαζική παραγωγή το 1987) ο οποίος μπορεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες να καταρρίψει χαμηλά ιπτάμενο ελικόπτερο.

Ουσιαστικό ο πύραυλος μπορεί να πλήξει ένα ελικόπτερο που “έρπει” πάνω από την επιφάνεια του πεδίου της μάχης με χαμηλή σχετικά ταχύτητα εντός φυσικά της εμβέλειας του βλήματος η οποία είναι 3.750 μέτρα.

Το συγκεκριμένο αντιαρματικό πυραυλικό σύστημα βρίσκεται στο οπλοστάσιο του ISIS από το 2014 μετα την κατάληψη πολλών αποθηκών οπλισμού του Ιρακινού Στρατού.

Μάλιστα σχετική φωτογραφία ενός BGM-71E TOW IIA στα χέρια του ISIS είχε δημοσιευτεί τον Ιανουάριο του 2015 στην περιοχή Qalamoun της Δυτικής Συρίας.

TOW ISIS

Σύμφωνα με τους Ρώσους το ελικόπτερο που καταρρίφθηκε επιχειρούσε στην περιοχή της Παλμύρας μαζί με ένα ακόμη ελικόπτερο ιδίου τύπου και ετοιμαζόταν να επιστρέψει στη βάση του αφού του είχαν τελειώσει τα πυρομαχικά.

https://www.youtube.com/watch?v=8_j3WrFx-J4

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.