Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό αναπτύσσει Μη Επανδρωμένα Θαλάσσια Σκάφη

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ολοκλήρωσε με επιτυχία μια δοκιμή μη επανδρωμένων θαλάσσιων σκαφών (USV) που μπορούν να προστατεύσουν ένα μεγαλύτερο πλοίο από συντονισμένες εχθρικές επιθέσεις και χτυπήματα καμικάζι. Η λειτουργία των Unmanned Surface Vehicles (USV) βασίζεται σε τεχνολογία της NASA και το λογισμικό τους κατασκευάστηκε για τους Mars Curiosity Rover, για την εξερεύνηση της επιφάνειας του πλανήτη Αρη. Το Office of Naval Research (ONR) εκτιμά ότι τα νέα ρομποτικά σκάφη θα μπορούν εντός δώδεκα μηνών να λάβουν μέρος σε επιχειρήσεις. Αρχικά θα χρησιμοποιηθούν για αποστολές συνοδείας πλοίων σε περιοχές υψηλού κινδύνου και μετά ο στόχος θα είναι τα ρομποτικά σκάφη να είναι «πανταχού παρών».

 

Ο υποναύαρχος Matthew Klunder επικεφαλής του Office of Naval Research (ONR) δήλωσε ότι «οι ναύτες και οι πεζοναύτες μας δεν μπορούν να δίνουν τις μάχες του αύριο χρησιμοποιώντας τεχνολογία του χθες… αυτό το επίτευγμα είναι αποτέλεσμα της μακροχρόνιας στήριξης του Πολεμικού Ναυτικού προς την πρωτοποριακή έρευνα στον τομέα της επιστήμης και της τεχνολογίας». Στην τελευταία δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στον ποταμό James River της Βιρτζίνιας, 13 μη επανδρωμένα φουσκωτά σκάφη συνόδευαν το πλοίο Relentless, με το χειριστή τους να βρίσκεται πάνω σε αυτό. Στο δεύτερο μέρος της άσκησης, ένα πλοίο που έπαιξε το ρόλο του εχθρού εμφανίστηκε στην αθέατη πλευρά του ποταμού. Την ίδια στιγμή οκτώ USV σκάφη, εξοπλισμένα με πολυβόλα, αναπτύχτηκαν σε σχηματισμό και περικύκλωσαν το πλοίο-στόχο, με τα υπόλοιπα να μένουν πίσω για να προστατεύσουν το μητρικό σκάφος.
Ο υποναύαρχος Klunder δήλωσε ότι τα μη επανδρωμένα (USV) σκάφη θα σώσουν ζωές καθώς μειώνουν δραστικά τον αριθμό του προσωπικού που απαιτείται για τη λειτουργία τους. Τουλάχιστον σαράντα άτομα χρειάζονται για την επάνδρωση των σκαφών που πλέον μπορούν να ελέγχονται μόνο από ένα χειριστή.

 

ViaDiplomacy Newsroom