Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικώn: Οι ΗΠΑ δεν έκαναν πρόταση για F-16 στην Τουρκία

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Νεντ Πράις απάντησε στην δήλωση του Ερντογάν ότι οι ΗΠΑ έκαναν προσφορά αγοράς F-16 στην Τουρκία σχετικά με την πληρωμή του «1 δισεκατομμυρίου 400 εκατομμυρίων δολαρίων» που έγινε για το τουρκικό πρόγραμμα F-35.

Ο Πράις, δηλώνοντας ότι δεν θα επιβεβαιώσει τις προτεινόμενες πωλήσεις και μεταφορές όπλων έως ότου γνωστοποιηθούν και εγκριθούν από το Κογκρέσο, είπε: «Όσον αφορά την Τουρκία, εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεργασία μας με τη σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ Τουρκία. Είναι σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Έχουμε καιρό -πρόθεσμοι και βαθύι διμερείς δεσμοί. και η διαλειτουργικότητα της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ παραμένει ζήτημα προτεραιότητας ».

«Τώρα, σχετικά με το θέμα που θίξατε, θα πω το εξής: Το Υπουργείο Άμυνας βρίσκεται σε διαβούλευση με την Τουρκία για την επίλυση της σύγκρουσης F-35. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει δημόσια το ενδιαφέρον τους για την αγορά αεροσκαφών F-16. Σας παραπέμπω στην τουρκική κυβέρνηση για να μιλήσετε για τα σχέδια αμυντικών προμηθειών της Τουρκίας. Μπορώ να πω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν προσφέρει καμία χρηματοδότηση για τα τουρκικά αιτήματα σχετικά με τα F-16. Το Υπουργείο Άμυνας βρίσκεται σε διαβούλευση με την Τουρκία για το πρόγραμμα F-35, σχετικά με τον τρόπο επίλυσης αυτής της σύγκρουσης. Δεν είμαι σε θέση να μιλήσω για ιδιωτικές συνομιλίες σχετικά με αυτό το ζήτημα», ανέφερε απαντ΄ωντας έμμεσα στον Τούρκο Πρόεδρο ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ πρόσφεραν F-16 για το ποσό που έδωσε η Τουρκία σχετικά με τα F-35

ViaDiplomacy Newsroom