Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι ξεκινούν συνομιλίες για τον έλεγχο των πυρηνικών στη Βιέννη

Οι συνομιλίες για τα πυρηνικά όπλα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας ξεκίνησαν στη Βιέννη τη Δευτέρα, με τους απεσταλμένους των δύο χωρών να κάνουν μόνο επιφυλακτικά σχόλια λίγο πριν συναντηθούν.

Λίγα έχουν ειπωθεί επίσημα για τις διαπραγματεύσεις για τον έλεγχο των όπλων, αλλά ο απεσταλμένος των ΗΠΑ έχει καταστήσει σαφές ότι θα αφορά τα πυρηνικά όπλα, υποδηλώνοντας ότι θα περιλαμβάνει την αντικατάσταση της Νέας Συνθήκης για τη μείωση των όπλων (START), η οποία λήγει τον Φεβρουάριο.

«Θα δούμε», δήλωσε ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τον έλεγχο των όπλων, Μάρσαλ Μπιλίνγκσλα, όταν ρωτήθηκε τι αναμένεται να έρθει από τις συνομιλίες καθώς έφτασε με την αντιπροσωπεία του σε ένα παλάτι δίπλα στο υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας.

Ο Ρώσος συνομιλητής του, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, ήταν εξίσου προσεκτικός, λέγοντας στους δημοσιογράφους αμέσως μετά: «Ας δούμε, ας δούμε. Είμαστε πάντα πολύ ελπιδοφόροι. »

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι Μπίλινγκσλα θα βρίσκεται στη Βιέννη για τις συνομιλίες τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Η Νέα Συνθήκη για τη μείωση των όπλων (START),επιβάλλει την ανάπτυξη στρατηγικών πυρηνικών όπλων από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία σε 1.550 στην κάθε μια ξεχωριστά. Μπορεί να παραταθεί για έως και πέντε χρόνια, εάν συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα ζητήσει από την Κίνα να ενταχθεί μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία σε συνομιλίες για συμφωνία αντικατάστασης της Νέας Συνθήκης. Η Κίνα, που εκτιμάται ότι διαθέτει περίπου 300 πυρηνικά όπλα, έχει απορρίψει επανειλημμένα την πρόταση του Τραμπ.

Οι δημοσιογράφοι του Reuters στο παλάτι δεν είδαν Κινέζους αξιωματούχους.

(πηγή:reuters)

ViaDiplomacy Newsroom