Αμερικανος αξιωματούχος: Το Πεκίνο δεν αισθάνεται άνετα με την ρητορική του Πούτιν για τα πυρηνικά

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αμερικανό αξιωματούχο, ο Λι Κετσιάνγκ [πρωθυπουργός Κίνας] τόνισε ότι οι πυρηνικές απειλές είναι «ανεύθυνες» και «μίλησε αρκετά εκτενώς για την πολιτική της Κίνας έναντι της Ουκρανίας».

«Έδινε [ο Λι Κετσιάνγκ] σαφή έμφαση στην κυριαρχία, στην ανευθυνότητα των πυρηνικών απειλών, στην ανάγκη να διασφαλιστεί ότι τα πυρηνικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται με τον τρόπο που προτείνουν ορισμένοι», δήλωσε ο αξιωματούχος μετά την παρουσία του Κινέζου πρωθυπουργού στη σύνοδο κορυφής της G20 στην Καμπότζη.

Η Κίνα υπήρξε στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας, αλλά έχει αποστασιοποιηθεί από ορισμένες ρητορικές της Μόσχας. Μετά την παράνομη προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει όλα τα απαραίτητα μέσα, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών όπλων, για να προστατεύσει το έδαφος της Μόσχας.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι υπάρχει «αναμφίβολα κάποια ανησυχία στο Πεκίνο για αυτό που έχουμε δει όσον αφορά την απερίσκεπτη ρητορική και δραστηριότητα της Ρωσίας».

«Πιστεύω ότι είναι επίσης αναμφισβήτητο ότι η Κίνα είναι πιθανώς έκπληκτη και κάπως ντροπιασμένη από τη διεξαγωγή των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων», είπε ο αξιωματούχος.

ViaDiplomacy Newsroom