Αμερικανός Πρέσβης – Να είναι το 2019 το έτος «σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα

Την ελπίδα το 2019 να είναι το έτος «σημαντικών αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα», εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στην αποψινή δεξίωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, στη Θεσσαλονίκη, για το νέο έτος.

«Η περασμένη χρονιά είχε να κάνει με τη συνέχιση της θεμελίωσης του αμερικανικού επενδυτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα. Τώρα αυτά τα θεμέλια είναι πιο δυνατά από ποτέ, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο της Θεσσαλονίκης.

«Η Θεσσαλονίκη, μια μεγάλη, δυναμική και κοσμοπολίτικη πόλη, αναδείχθηκε ξανά ως πύλη, σταυροδρόμι και παράθυρο για όλη την περιοχή. Η περασμένη χρονιά κατέδειξε πόσο η Ουάσιγκτον και ο κόσμος ευρύτερα αποδίδει σημασία στη Θεσσαλονίκη», τόνισε ο κ. Πάιατ, επισημαίνοντας πως «το αυξανόμενο ανάστημα της Ελλάδας στην περιοχή άνοιξε τα μάτια του κόσμου σχετικά με το τι έχει να προσφέρει η Θεσσαλονίκη».

«Από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον Σεπτέμβριο ως τον Στρατηγικό Διάλογο του Δεκεμβρίου, οι ΗΠΑ είναι εδώ και είμαστε προσηλωμένοι στην επιτυχία σας», σημείωσε ο Αμερικανός πρέσβης, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «η σκληρή δουλειά εναπόκειται σ’ εσάς».
«Το 2019, καθώς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω στο ενδιαφέρον των Αμερικανών επενδυτών, η Ελλάδα χρειάζεται να χτίσει πάνω στα θεμέλια που βάλαμε μαζί. Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να προχωρά σε διαφανείς ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις με τη διαδικασία του fast-track και περισσότερο προβλέψιμους κανόνες. Σχέδια όπως το Ελληνικό πρέπει να προχωρήσουν μπροστά. Η πρόοδος σε πεδία όπως αυτό, θα κάνει περισσότερους Αμερικανούς επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Πάιατ.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι «θα υπάρξει αμερικανικό ενδιαφέρον και για άλλα μεγάλα έργα, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και του FSRU καθώς και των αυξανόμενων ευκαιριών στον τομέα των ΑΠΕ».

Ο κ. Πάιατ υπογράμμισε, επίσης, τις δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου, εξαγωγέα ασφάλειας και σταθερότητας και πύλης στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ευχαρίστησε για το έργο της τη διοίκηση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «χωρίς τη σκληρή δουλειά τους δεν θα είχαμε καταφέρει όσα έχουμε κάνει έως σήμερα».

Σ. Αναστασόπουλος: Το 2019 θα είναι για πολλούς λόγους η χρονιά της Θεσσαλονίκης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως «το 2019 θα είναι για πολλούς λόγους η χρονιά της Θεσσαλονίκης», επισημαίνοντας, παράλληλα, τον σημαντικό ρόλο του Επιμελητηρίου στη Βόρεια Ελλάδα εν γένει.
«Αφήνοντας πίσω μας την προηγούμενη ημέρα, αφήνοντας πίσω μας και δύσκολες επιλογές, οι οποίες όμως δημιουργούν ένα νέο πεδίο στις σχέσεις της Ελλάδας με τις γειτονικές χώρες, δίνεται σήμερα η ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε το γεγονός και να δημιουργήσουμε νέα προοπτική και νέες προσδοκίες για την ελληνική οικονομία και τη θέση της Ελλάδας σε όλα τα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη. Αυτή την ευκαιρία, ενωμένοι, πρέπει να την εκμεταλλευτούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασόπουλος.
Ευχήθηκε, παράλληλα, το 2019 «να αποτελέσει πλατφόρμα συνεννόησης και συναίνεσης ώστε ειδικά η επιχειρηματική κοινότητα να παραμείνει ενωμένη, δυνατή, να αποκτήσει τη φωνή που δικαιούται και να οδηγήσει την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία στην επόμενη μέρα, στον δρόμο που οδηγεί στην ευημερία».
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του και καλωσορίζοντας τους καλεσμένους -μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι της κεντρικής πολιτικής, της αυτοδιοίκησης, του διπλωματικού και επιχειρηματικού κόσμου- ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου και πρόεδρος του παραρτήματος Βόρειας Ελλάδας Νίκος Μπακατσέλος, ο οποίος υπογράμμισε την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών στην 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ViaDiplomacy Newsroom