Αμερικανός Πρόεδρος: Θα ορίσω το Κατάρ ως σημαντικό σύμμαχο εκτός ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε τη Δευτέρα ότι θα ορίσει το Κατάρ ως σημαντικό σύμμαχο εκτός ΝΑΤΟ, προσχωρώντας σε χώρες όπως το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και το Κουβέιτ.

«Ειδοποιώ το Κογκρέσο ότι θα ορίσω το Κατάρ ως σημαντικό σύμμαχο εκτός ΝΑΤΟ για να αντικατοπτρίζει τη σημασία της σχέσης μας, νομίζω ότι έχει καθυστερήσει πολύ», είπε ο Μπάιντεν πριν από τη συνάντησή του με τον εμίρη του Κατάρ.

Η Ουάσιγκτον προσβλέπει στο Κατάρ ως μέρος των προσπαθειών της να εξασφαλίσει εναλλακτικό ενεργειακό εφοδιασμό για την Ευρώπη, καθώς οι εντάσεις με τη Ρωσία σχετικά με μια πιθανή εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζονται.

«Τον περασμένο χρόνο η συνεργασία μας με το Κατάρ ήταν κεντρική σε πολλά από τα πιο ζωτικά μας συμφέροντα: μετεγκατάσταση δεκάδων χιλιάδων Αφγανών, διατήρηση της σταθερότητας στη Γάζα και παροχή σωτήριας βοήθειας στους Παλαιστίνιους, διατήρηση της πίεσης στο ISIS και αποτροπή απειλών σε όλη τη Μέση Ανατολή», είπε ο Μπάιντεν.

Το Κατάρ εκπροσωπεί επίσης τα διπλωματικά συμφέροντα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, μετά τη χαοτική αποχώρηση που διέταξε ο Μπάιντεν το περασμένο καλοκαίρι.

Άλλοι σημαντικοί σύμμαχοι εκτός ΝΑΤΟ περιλαμβάνουν το Αφγανιστάν, την Αργεντινή, την Αυστραλία, το Μπαχρέιν, τη Βραζιλία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Ιαπωνία, την Ιορδανία, την Κορέα, το Κουβέιτ, το Μαρόκο, τη Νέα Ζηλανδία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες, την Ταϊλάνδη και την Τυνησία.

Η Ταϊβάν αντιμετωπίζεται ως σημαντικός σύμμαχος εκτός ΝΑΤΟ αλλά χωρίς επίσημη ονομασία.

Το καθεστώς, σύμφωνα με τη νομοθεσία των ΗΠΑ, «παρέχει στους ξένους εταίρους ορισμένα οφέλη στους τομείς του αμυντικού εμπορίου και της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας».

ViaDiplomacy Newsroom