Αμερικανός στρατηγός: Μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα προκαλούσε αστάθεια στην Μέση Ανατολή

Ο στρατηγός που επελέγη να αναλάβει ως ανώτατος διοικητής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή προειδοποίησε τους γερουσιαστές την Τρίτη ότι εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, όπως πολλοί φοβούνται, θα μπορούσε να δημιουργήσει ευρύτερη αστάθεια στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας. Ωστόσο, ήταν ξεκάθαρος ότι το Ιράν παραμένει η βασική απειλή για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους στην περιοχή.

Ο υποστράτηγος Έρικ Κουρίλα είπε επίσης στην Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας ότι η Κίνα επεκτείνει τη δύναμή της και τις δαπάνες της στην περιοχή της Κεντρικής Διοίκησης, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που χρειάζονται οι ΗΠΑ για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με εξτρεμιστικές δραστηριότητες στο Αφγανιστάν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν μια νέα εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού με την Κίνα και τη Ρωσία που δεν περιορίζεται σε μία γεωγραφική περιοχή και εκτείνεται στην περιοχή ευθύνης (Κεντρική Διοίκηση)»
, είπε ο Κουρίλα κατά τη διάρκεια της ακρόασης της επιτροπής για τον διορισμό του. «Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες δίκαια δίνουν προτεραιότητα στον ανταγωνισμό με την Κίνα, πρέπει να παραμείνουμε δεσμευμένοι στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική και Νότια Ασία».

Ο Κουρίλα, ένας σκληραγωγημένος αξιωματικός με μεγάλη εμπειρία στους πολέμους του Ιράκ και του Αφγανιστάν, έτυχε φιλικής υποδοχής από την επιτροπή και του είπαν ότι πιθανότατα θα επιβεβαιωνόταν η επιλογή προς το πρόσωπο του.

Εάν γίνει η τοποθέτηση του θα αναλάβει καθώς το Πεντάγωνο συνεχίζει να προσπαθεί να στρέψει το ενδιαφέρον του στον Ινδο-Ειρηνικό και να αντιμετωπίσει την ανερχόμενη Κίνα και να ενισχύσει την άμυνα κατά της Ρωσίας στην Ευρώπη. Ωστόσο, οι πληρεξούσιοι που υποστηρίζονται από το Ιράν και την Τεχεράνη συνέχισαν να επιτίθενται κατά των ΗΠΑ και των συμμαχικών δυνάμεων σε όλη τη Μέση Ανατολή, συχνά εμποδίζοντας τα σχέδια για μετατόπιση περισσότερων στρατευμάτων από την περιοχή.

Ο Κουρίλα θα αντικαταστήσει τον στρατηγό των πεζοναυτών Φρανκ Μακένζι , ο οποίος αποσύρεται μετά από τρία χρόνια επικεφαλής της διοίκησης. Ο Μακένζι υπηρέτησε σε μια ταραχώδη περίοδο στην περιοχή, με τη χαοτική αποχώρηση της Αμερικής από το Αφγανιστάν, την εξάρθρωση του Daesh στο Ιράκ και τη Συρία και την κλιμάκωση των απειλών από το Ιράν και τους πληρεξούσιους του καθώς εξαπολύουν περισσότερες επιθέσεις κατά της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και των πλοίων στο θάλασσα.

Ο Κουρίλα, ο οποίος είναι επί του παρόντος διοικητής του 18ου Αερομεταφερόμενου Σώματος, είπε στην επιτροπή ότι μετά την ακρόαση θα αναπτυσσόταν στη Γερμανία ως μέρος της προσπάθειας των ΗΠΑ να καθησυχάσουν τους συμμάχους που ανησυχούν για τη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας.

Ερωτηθείς για τις πιθανές επιπτώσεις στη Μέση Ανατολή μιας πιθανής ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Κουρίλα είπε ότι πιστεύει ότι θα μπορούσε να διαχυθεί στη Συρία, όπου η Ρωσία έχει ήδη στρατιωτική βάση και στρατεύματα.

«Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, δεν θα δίσταζε να είναι σε θέση να λειτουργήσει ως δεύτερο μέτωπο και στη Συρία», είπε ο Κουρίλα, ο οποίος στο παρελθόν υπηρέτησε ως αναπληρωτής στην Κεντρική Διοίκηση.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι η Ρωσία θέλει να πάει σε πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όσον αφορά την Κίνα, είπε ότι 18 από τις 21 χώρες στην περιοχή της Κεντρικής Διοίκησης έχουν υπογράψει στρατηγικές συμφωνίες με το Πεκίνο, γεγονός που αύξησε την ανάπτυξή του στη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ, είπε, πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν την Κίνα εκεί.

Οι γερουσιαστές ρώτησαν τον Κουρίλα σχετικά με τις προσπάθειες παρακολούθησης των εξτρεμιστών της Αλ Κάιντα και του Ντάες στο Αφγανιστάν, τώρα που δεν υπάρχουν πλέον αμερικανικές δυνάμεις στη χώρα. Είπε ότι οι προσπάθειες συνεχίζουν να συνεργάζονται με τα γύρω έθνη για τη δημιουργία δυνατοτήτων «πάνω από τον ορίζοντα».


Ερωτηθείς για τη συνεργασία με τους Ταλιμπάν, ο Κουρίλα είπε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ακολουθήσουν μια ρεαλιστική προσέγγιση. Είπε ότι οι Ταλιμπάν βλέπουν επίσης τον Daesh ως εχθρό, οπότε αυτό μπορεί να είναι μια πιθανή συμφωνία. Είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ πρέπει να βρουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν την ανθρωπιστική κρίση στο Αφγανιστάν, και αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη βοήθεια των Ταλιμπάν στις παραδόσεις τροφίμων.


ViaDiplomacy Newsroom