Αμερικανός υπουργός Άμυνας: Μια κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι δεν είναι επιθυμητή

Η ένταση ανάμεσα στην Κίνα και την Ταϊβάν ήταν κεντρικό θέμα στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι μια κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι δεν είναι επιθυμητή.

«Κανείς δεν θέλει να δει να ξεσπάνε ζητήματα μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν. Σίγουρα όχι ο πρόεδρος Μπάιντεν, και δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξεσπάσουν. Θα συνεχίσουμε να βοηθούμε την Ταϊβάν με την πηγή των δυνατοτήτων που χρειάζεται για να αμυνθεί και εκεί θα επικεντρωθούμε», τόνισε.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως είναι πολύ σημαντικό να μειωθούν οι εντάσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

«Θα πρέπει να επιλύσουμε όλες τις διενέξεις και τις διαφορές και τις διαφωνίες στην περιοχή με πολιτικά και διπλωματικά μέσα», είπε.

Απαντώντας και στις πρόσφατες δηλώσεις Μπάιντεν, ότι η Ουάσιγκτον δεσμεύεται ότι θα υπερασπιστεί την Ταϊβάν αν δεχθεί επίθεση, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Κίνα δεν θα κάνει συμβιβασμούς ή παραχωρήσεις όταν πρόκειται για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της.

«Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να τηρήσουν αποτελεσματικά την αρχή της μίας Κίνας, να είναι προσεκτικές με τα λόγια και τις ενέργειές τους για το ζήτημα της Ταϊβάν και να μην στείλουν λάθος μηνύματα στις αυτονομιστικές δυνάμεις της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν», είπε ο Γουάνγκ Γουενμπίν.

Το τελευταίο διάστημα η Κίνα έχει εντείνει τις στρατιωτικές, διπλωματικές και οικονομικές πιέσεις στην Ταϊβάν. Αναλυτές προειδοποιούν ότι ένα λάθος θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια αιματηρή σύγκρουση.

ViaDiplomacy Newsroom