Άμεση εμπλοκή της Τουρκίας στην πολιορκία του Kobani – Επίθεση του ISIS μέσα από το τουρκικό έδαφος

Νέα επίθεση στην κουρδική πόλη Kobani εξαπέλυσαν οι αντάρτες της οργάνωσης ISIS χρησιμοποιώντας ώς σημείο εξόρμησης τους αυτή την φορά το τουρκικό έδαφος σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press. Η επίθεση ξεκίνησε σήμερα το πρωί από το τουρκικό έδαφος, ουσιαστικά από τα βόρεια της πόλης και πιο συγκεκριμένα στο συνοριακό πέρασμα Συρίας -ουρκίας που βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα από την πόλη.

Η επιχείρηση κατάληψης της πόλης ξεκίνησε με επίθεση αυτοκτονίας στο συνοριακό πέρασμα Συρίας-Τουρκίας και ταυτόχρονη επίθεση των ανταρτών της ισλαμιστικής οργάνωσης από τα νότια τα δυτικά και ανατολικά της πόλης. Αν και η τουρκική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι ένα όχημα της ISIS ανατινάχτηκε στο συνοριακό πέρασμα αρνήθηκε ότι αυτό προήρθε από το τουρκικό έδαφος.

Η τουρκική κυβέρνηση αρνείται ότι βοηθά την οργάνωση ISIS όμως αναφορές από το πεδίο των μαχών επιβεβαιώνουν τις υποψίες πολλών δυτικών αναλυτών ότι η κυβέρνηση Νταβούτογλου και πιο ειδικά οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας παίζουν ένα “παράξενο παιχνίδι” έμμεσης υποστήριξης της εξτρεμιστικής οργάνωσης, που διαψεύδει τους όποιους επίσημους κρατικούς ισχυρισμούς.

Δεκάδες φωτογραφίες από το Kobani δείχνουν Τούρκους στρατιώτες να συνομιλούν με αντάρτες της ISIS, πυρομαχικά της τουρκικής κρατικής εταιρείας ΜΚΕΚ που βρέθηκαν από κουρδικές και αμερικανικές δυνάμεις στις περιοχές που εγκατέλειψαν οι αντάρτες της ISIS ενώ τον περασμένο Απρίλιο τουρκικά στρατεύματα εισέβαλαν 30 χλμ μέσα στην Συρία και διέσχισαν περιοχή που ελέγχεται από την ISIS χωρίς πρόβλημα με αντικειμενικό στόχο την εγκαθίδρυση φρουράς στο μαυσωλείο του Süleyman Şah του ιδρυτή του βασιλικού οίκου που δημιούργησε την Οθωμανική Αυτοκρατορία αποδεικνύουν ότι Τουρκία και ISIS έχουν αναπτύξει μία ιδιαίτερη σχέση.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Associated Press στο Kobani πυκνοί καπνοί καλύπτουν την πόλη, ενώ εκρήξεις από βαριά όπλα ακούγονται στην περιοχή. Στην μάχη ενεπλάκησαν και άρματα μάχης της ISIS τα επιτέθηκαν στην πόλη από τα νοτιοδυτικά

Όπως αναφέρει ακτιβιστής μέσα από την πόλη οι αντάρτες της ισλαμιστικής οργάνωσης έχουν λάβει θέσεις σε σύμπλεγμα σιλό για σιτηρά μερικά μόλις μέτρα στα ανατολικά του συνοριακού περάσματος εντός του τουρκικού εδάφους και από εκεί βάλουν κατα της πόλης.

Ουσιαστικά σύμφωνα με τις παραπάνω μαρτυρίες οι αντάρτες της ισλαμιστικής οργάνωσης έχουν λάβει θέσεις μάχης σε πολύ μικρή απόσταση από το σημείο όπου εδρεύει η τουρκική στρατιωτική δύναμη που φυλάττει τα σύνορα.

Εαν οι παραπάνω πληροφορίες επαληθευτούν από φωτογραφικό υλικό τότε η Τουρκία θα βρεθεί σε διπλωματικά δυσμενή θέση αφού εμπράκτως πλέον συμμετέχει στην πολιορκία της κουρδικής πόλης στο πλευρό των ακραίων ισλαμιστών της ISIS θέσεις των οποίων στην πόλη Kobani βομβάρδισε για μια ακόμη φορά η Αεροπορία των ΗΠΑ.

Παρα την ισχυρή παρουσία του τουρκικού λόμπι στην Ουάσινγτον και στους μηχανισμούς λήψεις αποφάσεων του αμερικανικού γραφειοκρατικού μηχανισμού από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, η Τουρκία θα πρέπει να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους αυτή την περίοδο στηρίζει μία διεθνώς αναγνωρισμένη τρομοκρατική οργάνωση η οποία εκτελεί δυτικούς πολίτες και η οποία βομβαρδίζεται από την Δύση.

Η θέση αυτή της Τουρκίας έχει προκαλέσει την δριμύα αντίδραση στελεχών της αμερικανικής κυβέρνησης ενώ δεν είναι λίγες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε χώρες με σημαντικούς μουσουλμανικούς πληθυσμούς που ανησυχούν για την πολιτική ενίσχυσης της ISIS από την κυβέρνηση Νταβούτογλου η οποία φιλοδοξεί να αξιοποιήσει τον παράγοντα ISIS ως διπλωματικό μοχλό πίεσης απέναντι στη Δύση για την ικανοποίηση των τουρκικών διεκδικήσεων.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.