Αμηχανία στο Μαξίμου από τη δήλωση Καμμένου για το ΦΠΑ

Με σιωπή αντέδρασε το Μέγαρο Μαξίμου στη δήλωση του Προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ότι «η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι μία πράξη εγκληματική, μία απόφαση αντισυνταγματική και είναι μία απόφαση για την οποία θέλω να σας πω ότι δώσαμε μεγάλη μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή».

Οι δηλώσεις του κ. Καμμένου, στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Σύρο, προκάλεσαν αίσθηση αλλά και τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, με το Μαξίμου ωστόσο να επιλέγει να μην εμπλακεί προκειμένου να μην δοθεί εικόνα ενδοκυβερνητικής έντασης.

Ο κ. Καμμένος, που είχε απειλήσει με παραίτηση στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, στην ίδια ομιλία ανέφερε: «Ξέρετε ότι δύο προτεραιότητες είχα βάλει από την πρώτη στιγμή, συμμετέχοντας στην κυβέρνηση συνεργασίας. Το να τηρηθεί η νομιμότητα και να μην θιχτούν οι ένοπλες δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας και η δικαστική εξουσία της χώρας. Δυστυχώς, παρά το ότι έφτασα μέχρι το σημείο της παραίτησης, δεν μπορέσαμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα -τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Όμως, παραμένει πρώτη προτεραιότητα να μπορέσουμε, με τα πρώτα αποτελέσματα της εποχής της ανάπτυξης, να επαναφέρουμε τη συνταγματική διάταξη 101 του Συντάγματος για την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας».

«Προσπαθήσαμε να πείσουμε αρκετούς στο εξωτερικό ότι τα νησιά μας δεν είναι αυτό που βλέπουν το καλοκαίρι σε ακριβά κέντρα της Μυκόνου ή της Σαντορίνης ή άλλων νησιών που έχουν πολύ μεγάλη ανάπτυξη και υψηλό τουρισμό» συνέχισε, καταλήγοντας «τα νησιά μας είναι, το χειμώνα, περιοχές όπου οι κάτοικοι δύσκολα περνούν. Πολλές φορές, με έλλειψη γιατρών, υποδομών, με κίνδυνο της ζωής τους αποφασίζουν οι πολίτες να μείνουν στα νησιά».

kathimerini.gr

ViaDiplomacy Newsroom