Αμήχανος ακόμα και ο Τζέφρι Πάιατ από τις εξελίξεις στην Συρία

Για όσους εργάστηκαν για να φτάσουν οι Ελληνοαμερικανικές σχέσεις στο σημερινό σημείο, οι εξελίξεις στην Συρία δεν είναι και ότι καλύτερο. Αν σήμερα κάνει μια δημοσκόπηση η Αμερικανική Πρεσβεία θα δει ότι το προηγούμενο ποσοστό θετικής γνώμης (άνω του 70%) για την νέα προσέγγιση των δύο χωρών, αρχίζει να πέφτει θεαματικά

Τόσο ρευστή είναι η κοινή γνώμη. Την στιγμή που στην επίσκεψη του Μάικ Πομπέο οι δύο πλευρές μιλούσαν για μια ισχυρή συμμαχία, Ασφάλεια και φιλία, οι ΗΠΑ άδειαζαν έναν πιστό τους σύμμαχο. Το διαδίκτυο πήρε θέση, «Ετσι θα πουλήσουν οι Αμερικανοί και τους Έλληνες»

Ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξη του στο STAR, για πρώτη φορά φάνηκε ιδιαίτερα αμήχανος και αρκετά ανήσυχος. Γνωρίζει και ο ίδιος ότι η κατάσταση στην Συρία μπορεί να στρέψει την Ελληνική κοινωνία ενάντια στις ΗΠΑ, και ειδικά αν τις επόμενες ώρες υπάρχουν σκληρές εικόνες.

Αναλυτικά η συνέντευξη στο STAR

«Στο ανθρωπιστικό ζήτημα οι ΗΠΑ υποστηρίζουν απόλυτα τη δουλειά του προσφυγικού τομέα του ΟΗΕ και άλλων. Είμαστε ο μεγάλος δωρητής του τμήματος αυτού. Και επίσης αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να εργασθούν για να βεβαιώσουν την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και υποστηρίζουμε πλήρως  ό, τι κάνει ο φίλος μας Κουμουτσάκος, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης επίσκεψής του στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα» τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος επίσης στα αυστηρά μηνύματα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ προς την Τουρκία, κατά την πρόσφατη επίσκεψη στη χώρα μας, ο κ. Πάιατ ήταν σαφής, πως ήταν ξεκάθαρα:   

«O ΥΠΕΞ Πομπέο μίλησε πολύ καθαρά για τις ανησυχίες για τις παράνομες τουρκικές πράξεις στα ύδατα έξω από την Κύπρο. Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι στα θέματα αυτά. Αυτό είναι καθαρό. Αυτό ήταν ένα μεγάλο μέρος του μηνύματος του Υπουργού και πιστεύω ότι το επίπεδο της συζήτησης με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη, με τον Υπουργό Εξωτερικών Δένδια και τον Υπουργό Άμυνας Παναγιωτόπουλο επιβεβαιώνει ότι θα έχουν ξεκάθαρη επικοινωνία για τα θέματα αυτά ανάμεσα στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον».

Στην ερώτηση επίσης για το αν «οι ΗΠΑ πήραν αυτό που ήθελαν από την αμυντική συμφωνία και τι να περιμένει η Ελλάδα;» ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα απάντησε:

«Δεν μπορώ να κάνω κάτι καλύτερο από αυτά που σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος   Δένδιας όταν δέχθηκε την ίδια ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου με τον Πομπέο. Έδωσε έμφαση στο πόσο σπουδαία είναι η συμφωνία για την Ελλάδα, πόσο η συμφωνία θα διευκολύνει και θα ενδυναμώσει τις σχέσεις των Ενόπλων Δυνάμεών μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, κατά πόσο αυτή η συμφωνία θα διευκολύνει τις αμερικανικές επενδύσεις και θα βελτιώσει την ασφάλεια και τις στρατιωτικές υποδομές στην Ελλάδα».

Via Diplomacy