Αμπού Ντάμπι – Πρωτοποριακή κοινοπραξία για Δέσμευση και Αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CCS)

Δυο μεγάλες ενεργειακές εταιρίες του Αμπού Ντάμπι θα ξεκινήσουν το 2016 μια πρωτοποριακή κοινοπραξία για να εγχύσουν CO2 σε γερασμένες πετρελαιοπηγές του εμιράτου με στόχο την Αύξηση της Ανάκτησης Πετρελαίου. Το έργο, το οποίο θα αφαιρέσει περισσότερο από 800.000 τόνους CO2 από ένα τοπικό εργοστάσιο παραγωγής χάλυβα, θα είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας ADNOC και Masdar που ασχολούνται με υδρογονάνθρακες και με τη Δέσμευση και Αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CCS.

Το έργο ADNOC-Masdar αποδεικνύει όχι μόνο τη δέσμευση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην ανάπτυξη τεχνολογιών επόμενης γενιάς στον τομέα της ενέργειας αλλά και την προσήλωση στο όραμά τους για την προώθηση για μια παγκόσμια ενεργειακή συνεργασία με στόχο την επίλυση των παγκόσμιων προκλήσεων που αφορούν τη βιωσιμότητα της.

Η CCS αφορά στη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρισμού ή βιομηχανικές εγκαταστάσεις, τη μεταφορά του σε προκαθορισμένες τοποθεσίες, και την έγχυσή του σε γεωλογικούς σχηματισμούς από τους οποίους δεν μπορεί να διαφύγει. Οι κατάλληλοι γεωλογικοί σχηματισμοί μπορεί να είναι υπεράκτιοι ή χερσαίοι, για παράδειγμα σε εξαντλημένα κοιτάσματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου, ή σε θαλάσσια υδροφόρα στρώματα, και αρκετά χιλιόμετρα κάτω από το έδαφος ή την επιφάνεια της θάλασσας.

 

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.