Αν βρει πετρέλαιο το Μαυροβούνιο στην Αδριατική, θα ακολουθήσει και η Κροατία

Έντονο φαίνεται πως είναι το ενδιαφέρον της ενεργειακής βιομηχανίας για επενδύσεις στην Κροατία.

Ιδιαίτερα φαίνεται πως ο τομέας της εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και ο τομέας της γεωθερμίας προσελκύει το ενδιαφέρον των επενδυτών.

“Πάνω από δέκα επιχειρήσεις έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους, οι περισσότερες εκ των οποίων δραστηριοποιούνται ήδη στην Σλοβενία, στην Ουγγαρία και στην Ρουμανία” σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων, αρμόδιας για την έρευνα και την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, της Κροατίας, Marijan Krpan.

Η Κροατία θέτει προς διάθεση επτά πεδία στα βόρεια της χώρας, πρόκειται για μία έκταση 14.272 τ. χλμ.

Η καταληκτική ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι η 28η Ιουνίου.

“Όσον αφορά στα τέσσερα πεδία, έχει ήδη διαπιστωθεί το γεγονός ότι φιλοξενούν αποθέματα υδρογονανθράκων, τα οποία είναι μάλιστα εκμεταλλεύσιμα. Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα βρεθούν επενδυτές για αυτά τα τέσσερα πεδία, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι και τα υπόλοιπα τρία “κρύβουν” ποσότητες πετρελαίου και φυσικού αερίου, κατά συνέπεια ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον και για αυτά” σημείωσε ο Marijan Krpan.

Την ίδια ώρα, έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την διενέργεια διαγωνισμού προς αναζήτηση επενδυτών για τέσσερα πεδία στην κεντρική και νότια ενδοχώρα, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 10 Σεπτεμβρίου.

“Σε αντίθεση με την μορφολογία στα βόρεια της χώρας – όπως πρόσθεσε ο ίδιος- οι περιοχές αυτές δεν έχουν ακόμη μελετηθεί διεξωδικά, συνεπώς είναι απαραίτητη η συλλογή επιπλέον στοιχείων προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία για την αναζήτηση πιθανών αποθεμάτων υδρογονανθράκων”.

Σε αντίθεση με το Μαυρόβουνιο, όπως επισημαίνεται, το οποίο προτίθεται και αναμένεται να ξεκινήσει την διενέργεια ερευνών και διερευνητικών γεωτρήσεων στην Αδριατική Θάλασσα, η Κροατία δεν σκοπεύει στην παρούσα φάση να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο, καθότι πριν από μερικά χρόνια όταν το επιχείρησε υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις από την πλευρά της τοπικής κοινωνίας, λόγω της στόχευσης στην ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά και των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

“Η Κροατία – όπως όμως υπογράμμισε ο Κροάτης αξιωματούχος- θα είναι έτοιμη να απαντήσει στην περίπτωση που ανακαλυφθεί πετρέλαιο στο Μαυροβούνιο. Θα παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις καθότι η γεωλογία δεν γνωρίζει σύνορα”.

Η Κροατία τέλος διαθέτει εν δυνάμει σημαντικά πεδία γεωθερμίας στα βόρεια της χώρας και μάλιστα προσβλέπει στην αξιοποίηση τους για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την μείωση των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Άλλωστε προσφάτως προχώρησε στην κατασκευή της πρώτης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής από γεωθερμία.

(πηγή:ibna)

ViaDiplomacy Newsroom