Ανακαλείται ο Δανός πρεσβευτής στην Τεχεράνη

Η Δανία ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στην Τεχεράνη αφού απέτρεψε ένα σχέδιο “επίθεσης” στο έδαφός της εναντίον Ιρανών πολιτών, σε αντίποινα για μια πρόσφατη επίθεση στο Ιράν.

“Η Δανία δεν μπορεί, με κανέναν τρόπο, να ανεχθεί ότι πρόσωπα που συνδέονται με τις ιρανικές υπηρεσίες πληροφοριών υποκινούν επιθέσεις εναντίον ανθρώπων” στο έδαφός της, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντερς Σάμουελσεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Δανίας (PET), Φιν Μπορχ Άντερσεν, ένας Νορβηγός ιρανικής καταγωγής που συνελήφθη στις 21 Οκτωβρίου φέρεται ότι σχεδίαζε επιθέσεις εναντίον τριών Ιρανών. Τουλάχιστον ο ένας από αυτούς έπρεπε να σκοτωθεί. Τα παρ’ ολίγον θύματα φέρεται ότι ανήκουν στο Αραβικό Κίνημα για την απελευθέρωση του Αχβάζ.

Η Τεχεράνη κατηγορεί αυτό το αυτονομιστικό κίνημα για την επίθεση σε μια στρατιωτική παρέλαση που στοίχισε τη ζωή σε 24 ανθρώπους, στις 22 Σεπτεμβρίου στο Αχβάζ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουζεστάν.

Ο πρωθυπουργός της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν χαρακτήρισε “απαράδεκτο” να υποκινεί “το Ιράν ή οποιοδήποτε άλλο ξένο κράτος” επιθέσεις στο έδαφος της χώρας και προειδοποίησε ότι σκοπεύει να θέσει το θέμα προς συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ράσμουσεν συναντήθηκε στο Όσλο της Νορβηγίας με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι που του εξέφρασε την στήριξή της σε αυτήν την υπόθεση. “Σε στενή συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες, θα αντιμετωπίσουμε το Ιράν”, έγραψε ο πρωθυπουργός στο Twitter.

Επίσης στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κάλεσε τους συμμάχους της χώρας του “να αντιμετωπίσουν από κοινού τις απειλές” που θέτει το Ιράν για την ειρήνη και την ασφάλεια στον κόσμο. “Εδώ και 40 χρόνια, η Ευρώπη είναι στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων με τη χορηγία του Ιράν”, πρόσθεσε.

Το ιρανικό πρακτορείο Irna μετέδωσε ότι η Τεχεράνη αρνείται τις κατηγορίες της Κοπεγχάγης και κατηγορεί τους εχθρούς του Ιράν ότι θέλουν να πλήξουν τις σχέσεις της χώρας με την Ευρώπη.

ViaDiplomacy Newsroom