Ανακατάληψη τμήματος της Palmyra από τον Στρατό της Συρίας

Τμήμα της αρχαίας πόλης της Palmyra ανακατέλαβε από το ISIS ο Στρατός της Συρίας μετά από μάχες που διήρκεσαν αρκετές ημέρες.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της μερικής αναχώρησης των ρωσικών δυνάμενων από τη Συρία ο Στρατός της χώρας σε συνεργασία με την Hezbolah και την υποστήριξη ρωσικών επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Mi-35Μ κατάφερε να κλονίσει τις θέσεις των ισλαμιστών στην ευρύτερη περιοχή της πόλης μετά από συνεχόμενες επιθέσεις που διήρκεσαν 9 ημέρες.

Τελικά σήμερα τα κυβερνητικά στρατεύματα εισήλθαν στην πόλη και ανακατέλαβαν το δυτικό της τμήμα ανάμεσα στον αστικό ιστό και 2 χλμ από την αγροτική περιοχή της πόλης πλησίον της οποίας βρίσκεται η αρχαία πόλη της Palmyra .

Στις επιχειρήσεις εκτιμάται ότι συμμετείχαν και Ρώσοι στρατιωτικοί σύμβουλοι αφού τα ρωσικά ελικόπτερα σε συνεργασία με τα συριακά πραγματοποίησαν δεκάδες επιχειρήσεις προσβολής στόχων του ISIS στην περιοχή.

Όπως διαφαίνεται η Δαμασκός έχει δώσει τεράστια σημασία στην ανακατάληψη της πόλης και για το λόγο αυτό συγκεντρώνει καθημερινά νέα στρατεύματα στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες κατα την διάρκεια της 7μηνης παρουσίας των Ρώσων στη Συρία ο Στρατός της χώρας επανεξοπλίστηκε, εκπαιδεύτηκε και ενισχύθηκε με νέες δυνάμεις, ώστε να μπορέσει να εκδιώξει από στρατηγικής σημασίας περιοχές τους αντάρτες της αντιπολίτευσης και τους ισλαμιστές του ISIS, παρέχοντας εδαφικά οφέλη στην Συριακή κυβέρνηση, η οποία θα μπορεί πλέον να διαπραγματευτεί από καλύτερη θέση κατέχοντας περισσότερα εδάφη.

Υπενθυμίζεται ότι η  πόλη καταλήφθηκε από τους Ισλαμιστές τον Μάιο του 2015

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.