Ανασύνταξη των δυνάμεων του FSA στον ποταμό Sajur – Προς εκεχειρία οι δύο πλευρές με την υποστήριξη των ΗΠΑ

Αξιοποιώντας τα αποτελέσματα των αεροπορικών βομβαρδισμών της Τουρκικής Αεροπορίας οι δυνάμεις του FSA κατάφεραν μέσα σε δύο ημέρες (28-29 Αυγούστου) να καταλάβουν τα ακόλουθα χωριά νότια της Jarablus  : Maz’alah, Ayn al Bayda, βόρειο Amarinah, νότιο Amarinah, Suraysat, Jubb al Kusa, Qirq Maghar, Zahr al Magharah, Qiratah, Awshariyah, Bal Maghar, Arab Hasan as Saghir, Mahsanli, Um Rusum, Malhamiya, Yaqoubiya, Halwanji.

Με την κατάληψη αυτών των χωριών ο ποταμός  Sajur καθίσταται το φυσικό εμπόδιο μεταξύ των κύριων δυνάμεων του FSA και του SDF αν και κάποιες δυνάμεις των ανταρτών κατάφεραν και πέρασαν στην νότια όχθη του ποταμού στην περιοχή του χωριού Awshariyah και όπως φαίνεται στόχος των Τουρκικών δυνάμεων είναι η κατεστραμμένη γέφυρα Qere Qozaq η μοναδική μαζί με το φράγμα Tishrin που συνδέει οδικά τις δύο πλευρές του ποταμού στην βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η προέλαση των δυνάμεων των ανταρτών και του Τουρκικού Στρατού προς τα νότια σταμάτησε στις 30 Αυγούστου είτε λόγω των προειδοποιήσεων των ΗΠΑ είτε λόγω της ανασυγκρότησης των επιτιθέμενων δυνάμεων.

Αυτό όμως δεν σταμάτησε τις δυνάμεις των ανταρτών και του Τουρκικού Στρατού να κινηθούν προς τα δυτικά κατά της περιοχής που ελέγχει το ISIS, όπου τις βραδυνές ώρες της 30ης Αυγούστου ένα τουρκικό άρμα, το τέταρτο σε σειρά, επλήγη από αντιαρματικό πύραυλο με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τριών Τούρκων στρατιωτών.

Και ενώ όπως φαίνεται οι επιχειρήσεις στο μέτωπο του Manbij φαίνεται να έχουν σταματήσει προσωρινά, οι Κούρδοι στο Καντόνι του Efrin εξαπέλυσαν χτες 29 Αυγούστου επίθεση κατά του ISIS νότια της πόλης Marea που ελέγχεται από τον FSA ανατολικά της πόλης Tal Rifat.

Μετα από αυτή την εξέλιξη οι δυνάμεις του SDF ελέγχουν τα χωριά Harbu, Tall Qarah και al-Hawsh και βρίσκονται σε απόσταση 25 χλμ από την πόλη Al Bab, το προπύργιο του ISIS στην περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, οι δυνάμεις του SDF στην περιοχή της πόλης Manbij απέχουν μόλις 21 χλμ από την πόλη Al Bab αποκαλύπτοντας προφανώς τον αντικειμενικό στόχο των δυνάμεων του SDF που είναι η κατάληψη της πόλης Al Bab με ταυτόχρονη προέλαση από δυτικά και ανατολικά σε ένα αγώνα δρόμου να προλάβουν τις παράλληλες κινήσεις των ανταρτών και του Τουρκικού Στρατού οι οποίοι αποσκοπούν στην συνένωση του τμήματος που ελέγχουν δυτικά της πόλης Jarablus με την προεξοχή στο χωριό Ayyash το οποίο βρίσκεται ανατολικά της πόλης al-Rai.

Εαν πάλι οι δυνάμεις του SDF αποφασίσουν να “υπακούσουν” μερικώς στο κάλεσμα των ΗΠΑ για απόσυρση απο την δυτική όχθη του Ευφράτη, και τηρήσουν μια στάση συντηρητική δηλ ούτε απόσυρση από την εν λόγω περιοχή, αλλά ούτε και επέκταση των εδαφών που ελέγχουν δυτικά του Ευφράτη, εκτιμάται ότι την κύρια επιθετική αιχμή για την σύνδεση των εδαφών της περιοχής της πόλης Manbij με τα εδάφη του Κουρδικού Καντονιού του Efrin θα την αποτελέσουν οι στρατιωτικές δυνάμεις του προαναφερθέντος Καντονιού.

Κατα αυτό τον τρόπο οι Κούρδοι και οι σύμμαχοι τους θα μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν προβαίνουν σε νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις με στόχο την κατάληψη νέων εδαφών και απο την άλλη οι συμπατριώτες τους στο Καντόνι του Efrin θα δημιουργήσουν αυτό τον διάδρομο al-Hawsh-Al Bab-Manbij που απεγνωσμένα χρειάζονται για να διασφαλίσουν την επιβίωση του περίκλιστου από αντιπάλους Κανονιού τους.

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες οι δύο πλευρές SDF/YPG και FSA/Τουρκικός Στρατός κατάληξαν μετα από διαπραγματεύσεις σε ανακωχή προφανώς υπό την πίεση των ΗΠΑ που δεν θέλουν με καμία δύναμη να δουν τους δύο συμμάχους τους στην περιοχή να συγκρούονται τη στιγμή που το ISIS προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις.

Παρα όμως την εκεχειρία οι Τούρκοι επιμένουν να ζητούν από τις ΗΠΑ να τηρήσουν την δέσμευση τους ότι το SDF/YPG θα απομακρυνθεί από την δυτική όχθη του Ευφράτη και θα αναδιπλωθεί στα ανατολικά του ποταμού.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.