Αναστάσιος Λαυρέντζος: Στο και πέντε το Δημογραφικό στην Ελλάδα

Συρρικνωμένος και σημαντικά γερασμένος ο ελληνικός πληθυσμός στο μέσον του αιώνα, μέχρι το 2050. Κάπως έτσι περιγράφει τον πληθυσμό της χώρας ο σύμβουλος επιχειρήσεων και συγγραφέας Αναστάσιος Λαυρέντζος , με αφορμή και το βιβλίο του «Σιωπηρή Άλωση – Το δημογραφικό και το μεταναστευτικό πρόβλημα της Ελλάδας».

Το 2050 ο πληθυσμός μας θα είναι 9 εκατομμύρια εκ των οποίων τα 3 εκατομμύρια άνω των 60 ετών ! Η δημογραφική γήρανση αφορά και τα Βαλκάνια, με την Βουλγαρία να έχει τα σκήπτρα της δημογραφικής εξαφάνισης, με ίδια τάση και στη ΠΓΔΜ και μια πιο σταθερή κατάσταση στην Αλβανία.

Αντίθετα η Τουρκία εμφανίζει μεν δημογραφική έκρηξη , αλλά κυρίως μεταξύ του Κουρδικού πληθυσμού, σε αντίθεση με τα παράλια της χώρας όπου οι Τούρκοι έχουν τον ίδιο ρυθμό με την Ελλάδα στις γεννήσεις. Ανάλογη εικόνα εμφανίζει είπε ο κ. Λαυρέντζος , η Ευρώπη, με εξαίρεση την Γαλλία και τις Σκανδιναβικές χώρες, ενώ όπως σημείωσε η δημογραφική κάμψη σε συνδυασμό με το μεταναστευτικό στην Ευρώπη, αλλάζει άρδην την εικόνα των κοινωνιών , της οικονομίας αλλά και της πολιτισμικής βάσης στην Γηραιά Ήπειρο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις μελλοντικές κοινωνικές εκρήξεις στην Ευρώπη.

ViaDiplomacy Newsroom