Ανατροπή των δεδομένων στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των κορεατικών KF-16C/D Block 52

Ανατροπή στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των κορεατικών KF-16C/D Block 52 προκαλεί η ανακοίνωση της αμερικανικής Αεροπορίας ότι το εν λόγω πρόγραμμα ύψους 1,7 δισ δολαρίων μπορεί να αντιμετωπίσει αύξηση του τελικού κόστους υλοποίησης του. Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των 134 νοτιοκορεατικών KF-16C/D Block52 ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2013 με την ανάδειξη της εταιρείας BAE Systems νικητή του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού. Ακολούθησε το αρχικό συμβόλαιο ύψους 140 εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη του πακέτου εκσυγχρονισμού από την ΒΑΕ Systems.
Το πρόγραμμα επρόκειτο να υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από τα αμερικανικά κρατικά δάνεια FMS τα οποία προορίζονται για την αγορά στρατιωτικού υλικού αμερικανικής προέλευσης. Όμως αν και η ΒΑΕ Systems ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα υλοποιείται εντός των χρονικών πλαισίων που έχουν τεθεί και εντός προϋπολογισμού η αμερικανική Αεροπορία εκτιμά ότι τελικά θα υπάρξει υπέρβαση του κόστους κατά 753 εκατ. δολάρια, λόγω του παράγοντα ρίσκου που εμπεριέχεται στην πρόταση της εταιρείας, αυξάνοντας το συνολικό  κόστος στα 2,45 δισ δολάρια.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν στην Ν. Κορέα για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, εφόσον το τελικό κόστος ενός προγράμματος υπερβεί κατά 20% το αρχικό εκτιμώμενο κόστος τότε το συγκεκριμένο πρόγραμμα διακόπτεται και προκηρύσσεται νέος διαγωνισμός. Αυτή την περίοδο η κρατική υπηρεσία για την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την εταιρεία ΒΑΕ Systems.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας  Baek Youn-hyeong εαν προκύψει διαφωνία με την ανάδοχο εταιρεία τότε η κυβέρνηση της Ν. Κορέας θα αναζητήσει άλλη πρόταση από διαφορετική εταιρεία. Επι του παρόντος η ΒΑΕ Systems δηλώνει ότι προτίθεται να ολοκληρώσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών με βάση το σταθερό κόστος που έχει συμφωνηθεί με την κυβέρνηση της Ν. Κορέας. Από την πλευρά της η αμερικανική υπηρεσία Defense Security Cooperation Agency (DSCA) πρόκειται να στείλει στην Ν. Κορέα τον διευθυντή της αντιναύαρχο Joe Rixey για να συζητήσει με τους αρμόδιους το πρόβλημα που έχει προκύψει.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη αφορά άμεσα την Ελλάδα καθότι από το περασμένο καλοκαίρι έχει ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία για το αντίστοιχο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών 32 F-16C/D Block30, 39 F-16C/D Block50 και 56 F-16C/D Block52+. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί από πιστώσεις FMS, έχουν καταθέσει προτάσεις η εταιρεία Lockheed Martin, η BAE Systems αξιοποιώντας την πορεία του κορεατικού προγράμματος και η εταιρεία Boeing.
Όπως γίνεται αντιληπτό, οποιαδήποτε εξέλιξη στο κορεατικό πρόγραμμα αφορά άμεσα και την Πολεμική Αεροπορία, η οποία θα χρειαστεί να παρακολουθήσει από κοντά τα όποια προβλήματα και λύσεις που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ της υπηρεσία εξοπλισμών της Ν. Κορέας, της BAE Systems και της αμερικανικής υπηρεσίας DSCA

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.