Ανεβαίνει η ένταση στον Περσικό Κόλπο

Το αμερικανικό ναυτικό κάλεσε, χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ανοίγει πυρ και να καταστρέφει όσα ιρανικά ταχύπλοα παρενοχλούν αμερικανικά πολεμικά πλοία. Πρόκειται για οξύτατη κλιμάκωση στα ούτως ή άλλως ριψοκίνδυνα γυμνάσια που πραγματοποιούν οι δύο αντίπαλες χώρες στον Περσικό Κόλπο και στην Αραβική Θάλασσα.

Η σχετική ανακοίνωση του Τραμπ, μέσω Τwitter, ήρθε λίγες ώρες μετά την εκτόξευση ιρανικού δορυφόρου και μία εβδομάδα αφότου το Πεντάγωνο κατηγόρησε το Ιράν ότι έστειλε 11 ταχύπλοα να προσεγγίσουν «επικίνδυνα» έξι αμερικανικά πολεμικά πλοία στον Περσικό. Στρατιωτικό δορυφόρο έθεσε χθες για πρώτη φορά σε τροχιά το Ιράν, σύμφωνα με ανακοίνωση του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης. Η εκτόξευση του δορυφόρου, με κωδική ονομασία «Νουρ» (Φως), δεν επιβεβαιώθηκε από ανεξάρτητες πηγές, ενώ το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν είχε σχολιάσει την είδηση μέχρι χθες το βράδυ.

Η ανακοίνωση προκάλεσε την ανησυχία ειδικών, οι οποίοι εκτιμούν ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί από το Ιράν για την κατασκευή διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Η Τεχεράνη έχει ήδη εγκαταλείψει τους περιορισμούς που έθετε η συμφωνία με τη Δύση για το πυρηνικό της πρόγραμμα, μετά την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για υπαναχώρηση από τη συμφωνία το 2018. Η επιμονή του Τραμπ να θέσει τις ΗΠΑ εκτός της συμφωνίας οδήγησε σε κλιμάκωση της έντασης με την Τεχεράνη και κατέληξε στη δολοφονία του στρατηγού Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ, καθώς και στην επίθεση με πυραύλους εναντίον Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η εκτόξευση του δορυφόρου δείχνει την πρόθεση του Ιράν να αναλάβει παρακινδυνευμένες πρωτοβουλίες, παρά την κρίση του κορωνοϊού που μαστίζει τη χώρα και την κατάρρευση των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

Η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε από μέχρι σήμερα άγνωστη βάση των Φρουρών στη Σαχρούντ, 200 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας. Στην πόλη Σαχρούντ βρίσκεται η έδρα της ιρανικής διαστημικής υπηρεσίας και από εκεί εκτοξεύονται οι πύραυλοι του διαστημικού προγράμματος της χώρας. Στην ιστοσελίδα τους, οι Φρουροί της Επανάστασης αναφέρουν ότι ο δορυφόρος είναι το πρώτο αμυντικό διαστημικό όχημα που θέτει σε τροχιά το Ιράν. Ο δορυφόρος τριών σταδίων έφθασε σε ύψος 425 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια της Γης. Οι Φρουροί ανακοίνωσαν επίσης ότι αξιοποίησαν άγνωστο στη Δύση πύραυλο Γκασέντ (Αγγελιαφόρος) για την εκτόξευση, ο οποίος προωθείται με συνδυασμό υγρών, αλλά και στερεών καυσίμων.

ViaDiplomacy Newsroom