Ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος αναγνωρίζει η Σουηδία

H νέα κεντροαριστερή κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι θα αναγνωρίσει το Κράτος της Παλαιστίνης, προβαίνοντας σε μια ενέργεια η οποία θα την καταστήσει την πρώτη μεγάλη χώρα της Ευρώπης που θα προχωρήσει σε αυτό το βήμα. Τη σχετική ανακοίνωσε έκανε ο νέος πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε την de facto αναγνώριση του κυρίαρχου κράτους της Παλαιστίνης το 2012, ωστόσο η EE και οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν το έχουν ακόμα αναγνωρίσει επίσημα.

«Η διένεξη μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης μπορεί να επιλυθεί με τη λύση των δύο Κρατών, που θα τη διαπραγματευτούν σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο» είπε ο Λεβέν κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας που εκφώνησε στο κοινοβούλιο.

«Η λύση των δύο κρατών απαιτεί την αμοιβαία αναγνώριση και τη βούληση για ειρηνική συνύπαρξη. Η Σουηδία συνεπώς θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης».

Οι Παλαιστίνιοι αναμένεται να χαιρετίσουν την ενέργεια αυτή της Σουηδίας ως μια ώθηση για την επίτευξη των φιλοδοξιών τους.

Καθώς η Σουηδία έχει τη φήμη ενός έντιμου μεσολαβητή στις διεθνείς υποθέσεις και συνεχίζει να ασκεί επιρροή στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ, η απόφαση αυτή ενδέχεται να κάνει κι άλλες χώρες να στρέψουν την προσοχή τους σε αυτό το θέμα, σε μια συγκυρία που οι Παλαιστίνιοι απειλούν με μονομερείς ενέργειες με στόχο την αναγνώριση της κρατικής υπόστασης.

Πάντως, αναμένεται σφοδρή κριτική του Ισραήλ στη Σουηδία, όπως επίσης από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, που επιμένουν στην θέση ότι ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος θα πρέπει να προκύψει μόνο μέσω μιας διαδικασίας διαπραγματεύσεων.

Ήδη, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε διεθνής αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους» θα ήταν «πρόωρη».

Η Τζεν Πσάκι επανέλαβε «την κατ’ αρχήν υποστήριξη» της Ουάσινγκτον στη δημιουργία ενός «παλαιστινιακού κράτους», όμως μέσω μιας ειρηνευτικής διαδικασίας και μιας λύσης που θα επιτευχθεί έπειτα από διαπραγμάτευση με το Ισραήλ.

Στους κόλπους της ΕΕ ορισμένες χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Σλοβακία, αναγνωρίζουν την Παλαιστίνη, αλλά το είχαν κάνει ήδη προτού ενταχθούν στην ΕΕ των «28».

Ικανοποίηση στα παλαιστινιακά εδάφη

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής των Παλαιστινίων Σάεμπ Ερεκάτ χαιρέτισε την «γενναία» απόφαση της Σουηδίας να αναγνωρίσει το ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης και ζήτησε και από άλλες χώρες της ΕΕ να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

«Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση που έκανε ο σουηδός πρωθυπουργός» δήλωσε ο Ερεκάτ.

ΑΠΕ/Reuters

ViaDiplomacy Newsroom