Ανησυχία στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις προκαλούν οι καθυστερήσεις στα εξοπλιστικά προγράμματα

Την ενόχληση τους για τις παρατεταμένες καθυστερήσεις στην υλοποίηση κύριων εξοπλιστικών προγραμμάτων εξέφρασε η ηγεσία των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην κυβέρνηση της χώρας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Bugün οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις διαμαρτυρήθηκαν για τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται τα τρία τελευταία χρόνια στις μεταρρυθμίσεις που έχουν ξεκινήσει με στόχο την βελτίωση της αποδοτικότητας της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ του 2008 και του 2012.

Σύμφωνα με το Τουρκικό ΓΕΕΘΑ συνολικά 1,184 δις ευρώ συγκεντρώθηκαν από τα χρήματα που κατέβαλαν 203824 Τούρκοι πολίτες που δεν εκπλήρωσαν την στρατιωτική τους θητεία και προτίμησαν να πληρώσουν το πρόστιμο της εξαγοράς της.

Τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων τα οποία έχουν καθυστερήσει.

Μεταξύ αυτών είναι η απόκτηση του κατασκοπευτικού δορυφόρου τηλεπισκόπησης Göktürk-1 ένα πρόγραμμα αξίας 250 εκατ. ευρώ το οποίο ξεκίνησε το 2009 και ο οποίος προβλεπόταν να εκτοξευτεί το 2013. Τελικά ο δορυφόρος θα εκτοξευτεί το 2016 συνολικά τρία χρόνια αργότερα από το έτος που είχε προγραμματιστεί.

Ένα ακόμα πρόγραμμα που παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις είναι η ανάπτυξη και παραγωγή του νέου UAV Anka το οποίο πρόκειται να ενδυναμώσει τις δυνατότητες του Τουρκικού Στρατού στη συλλογή πληροφοριών και επιτήρησης ιδίως στις περιοχές του Τουρκικού Κουρδιστάν.

Το σύστημα επρόκειτο να παραδοθεί στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις το 2012 και σήμερα τρία χρόνια αργότερα υπάρχουν μόλις δύο από τα τέσσερα πρωτότυπα που είχαν κατασκευαστεί και τα οποία επιχειρούν από την αεροπορική βάση Sivrihisar.

Το 2013 η κρατική εταιρεία ΤΑΙ υπέγραψε σύμβαση για την σειριακή παραγωγή του Anka-S με στόχο την παράδοση της πρώτης παρτίδας το 2016. Τελικά όπως διαφαίνεται τα πρώτα αεροχήματα θα παραδοθούν το 2017 λόγω σημαντικών τεχνικών προβλημάτων που παρουσιάστηκαν κατά την παραγωγική διαδικασία.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.