«Ανοιχτά Βαλκάνια»: Προχωρά η προσωρινή λύση για ειρήνη – Μια «αντιγραφή» της Ευρωπαϊκής Ένωσης με Ρωσική επιρροή και οργανωμένο έγκλημα

Οι ηγέτες της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας συναντήθηκαν την Τρίτη για να συζητήσουν και να συμφωνήσουν την προώθηση της πρωτοβουλίας «Ανοιχτά Βαλκάνια» για την προώθηση των πολιτικών και οικονομικών δεσμών.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα φιλοξένησε τη διήμερη συνάντηση στην πρωτεύουσα, Τίρανα, με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

Οι υπουργοί που τους συνόδευσαν υπέγραψαν συμφωνίες για την αγορά εργασίας, την ηλεκτρονική ταυτοποίηση και την αγροκτηνιατρική και συμφώνησαν να άρουν τα μη δασμολογικά εμπόδια για τις επιχειρήσεις από τις οποίες «δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα επωφεληθούν άμεσα πολύ σύντομα», σύμφωνα με τον Rama.

«Στόχος μας είναι τα Βαλκάνια να μην έχουν πλέον σύνορα για τους ανθρώπους, για την κυκλοφορία αγαθών, κεφαλαίων και υπηρεσιών — τέσσερις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο Ράμα.

Η σύνοδος κορυφής «Ανοιχτά Βαλκάνια» αποτελεί μέρος της συνεργασίας της Διαδικασίας του Βερολίνου που ξεκίνησε από τη Γερμανία και τη Γαλλία για την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης.

«Ας μην χάνουμε χρόνο με τη συζήτηση για το παρελθόν ή δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για το μέλλον», είπε ο Βούτσιτς. «Είμαστε εδώ για να χτίσουμε γέφυρες, να χτίσουμε το μέλλον».

Οι τρεις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια στην πορεία προς την ένταξη στην ΕΕ.

(πηγή:apnews)

ViaDiplomacy Newsroom