Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή Τουρκίας: Εγκυροι οι φάκελοι χωρίς σφραγίδα

Η τουρκική κυβέρνηση έχει επιτρέψει ξανά στο παρελθόν την καταμέτρηση ψηφοδελτίων που δεν ήταν σφραγισμένα, ανέφερε ο επικεφαλής της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής της Τουρκίας, με αφορμή τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, σημειώνοντας ότι τόσο οι φάκελοι όσο και τα ψηφοδέλτια ήταν έγκυρα.

Σημειώνεται, ότι χθες ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP, αξιωματική αντιπολίτευση), δήλωσε πως η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή της Τουρκίας κατέστησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας αμφισβητούμενο με την παραπάνω απόφασή της, η οποία ελήφθη ενώ η ψηφοφορία βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη.

«Δεν μπορεί κάποιος να αλλάζει τους κανόνες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Βάσει του νόμου, ψηφοδέλτια που δεν έχουν σφραγίδες δεν μπορούν να θεωρηθούν έγκυρα. Σεβόμαστε τη λαϊκή ψήφο, αλλά η απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής την επισκιάζει. Κάθε κρατικός φορέας οφείλει να συμμορφώνεται προς τον νόμο. Η απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής κατέστησε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αμφισβητούμενο», είπε ο Κιλιντσάρογλου στους δημοσιογράφους χθες.

Ακόμη, ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου τόνισε πως σύμφωνα με την καταμέτρηση του κόμματός του, το ποσοστό των ψήφων υπέρ του «όχι» στο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος ξεπέρασε το 50%.

Ο πρόεδρος της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής Σαντί Γκιουβέν εξήγησε ότι η απόφαση να θεωρηθούν έγκυρα ψηφοδέλτια χωρίς σφραγίδες, με την προϋπόθεση ότι δεν μεταφέρονταν από αλλού στα εκλογικά τμήματα, ελήφθη για να εξασφαλιστεί πως οι πολίτες θα μπορούσαν να ψηφίσουν στα εκλογικά κέντρα αν εξαντλούνταν τα σφραγισμένα ψηφοδέλτια. Ο Γκιουβέν σημείωσε ότι παρόμοιες αποφάσεις έχουν ληφθεί στο παρελθόν.

Ο Γκιουβέν είπε ότι τα επίσημα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε 11 ως 12 ημέρες, αλλά τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι το «ναι» επικράτησε.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα όπως τα μετέδωσε το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, το «ναι» συγκέντρωσε το 51,4% των ψήφων με το 99,9% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο.

kathimerini.gr

ViaDiplomacy Newsroom