Αντιαεροπορικά συστήματα SAMP/T ανέπτυξε στην νοτιοανατολική Τουρκία ο Ιταλικός Στρατός

Συστοιχίες του αντιαεροπορικού συστήματος SAMP/T ανέπτυξε στην περιοχή  Kahramanmaraş της Νότιας Τουρκίας ο Ιταλικός Στρατός στο πλαίσιο της προστασίας που παρέχει το ΝΑΤΟ απέναντι στα ρωσικά αεροσκάφη που επιχειρούν από την Συρία.

Το Ιταλικό σύστημα αντικαθιστά τους γερμανικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους Patriot οι οποίοι είχαν αναπτυχτεί στην περιοχή σύμφωνα με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής στην Βαρσοβία κατόπιν αιτήματος που είχε υποβάλει η Άγκυρα το 2012.

Το σύστημα SAMP/T ή MAMBA όπως αποκαλείται από τον έτερο χρήστη του αντιαεροπορικού/αντιβαλλιστικού συστήματος το Γαλλικό Στρατό  κατασκευάζεται από την εταιρεία Eurosam και περιλαμβάνει το ραντάρ έρευνας και εγκλωβισμού Arabel, το Κέντρο Ελέγχου Πυρός και τους τετραπλούς κάθετους εκτοξευτές επί τροχοφόρων οχημάτων.

Το βασικό στοιχείο του συστήματος είναι ο πύραυλος  Aster 30 block 1 ο οποίος μπορεί να αναχαιτίσει στόχο σε ύψος μέχρι και 20 χλμ σε απόσταση μέχρι και 100 χλμ. Το σύστημα εντάχτηκε στην δύναμη του Ιταλικού Στρατού το 2013 μετά από 23 έτη υπο ανάπτυξη.

Το Ιταλικό σύστημα αξίζει να σημειωθεί ότι έχει εξεταστεί από την Τουρκία στο πλαίσιο του προγράμματος απόκτησης αντιαεροπορικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας και ύψους χωρίς όμως να επιλεγεί.

Αντιθέτως η Τουρκία επέλεξε να αναπτύξει με ιδία μέσα ένα σύστημα ανάλογων δυνατοτήτων του SAMP/T με αμφίβολες προοπτικές, ενώ πληροφορίες από την Τουρκία ανέφεραν ότι το εν λόγω σύστημα θα μπορούσε να αποτελέσει την ενδιάμεση λύση μέχρις ότου η τουρκική αμυντική βιομηχανία καταφέρει να αναπτύξει ανάλογο αντιαεροπορικό/αντιβαλλιστικό σύστημα

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.