Αντίδραση της Άγκυρας για την Τριμερή: Η Αίγυπτος δεν έχει κατανοήσει που βρίσκεται το συμφέρον της στην Ανατολική Μεσόγειο

Η ‘Αγκυρα αντέδρασε νευρικά στην Τριμερή που πραγματοποιήθηκε στην Αθ΄ήνα ανάμεσα σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο. Με απειλητικό ύφος το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως τίποτα δεν θα γίνει στην περιοχή χωρίς την άδεια της Άγκυρας.

Αναλυτικ΄ά η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ

Η δήλωση που δημοσιεύθηκε μετά την τριμερή σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2021, με τη συμμετοχή των ηγετών της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, είναι μια νέα εκδήλωση της εχθρικής πολιτικής του ελληνοκυπριακού δίδυμου απέναντι στην Τουρκία και την ΤΔΒΚ. Η συμμετοχή της Αιγύπτου σε αυτή τη δήλωση, από την άλλη πλευρά, αποτελεί ένδειξη ότι η Αίγυπτος δεν έχει κατανοήσει ακόμη την χώρα με την οποία μπορεί να συνεργαστεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έχουμε αποδείξει στους φίλους και στους εχθρούς ότι καμία πρωτοβουλία εκτός της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ δεν θα πετύχει στην περιοχή. Η Τουρκία υποστηρίζει ενεργειακά έργα που θα ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής. Ωστόσο, αυτά τα έργα δεν πρέπει να αγνοούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων και πρέπει να είναι χωρίς αποκλεισμούς.

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της διακήρυξης, η κύρια πηγή έντασης στην περιοχή είναι οι αξιώσεις του μαξιμαλιστικού και παράνομου θαλάσσιου τομέα δικαιοδοσίας του ελληνοκυπριακού δίδυμου και η πλήρης παράβλεψη των Τουρκοκυπρίων. Η απαραίτητη απάντηση δόθηκε στις πρόσφατες προσπάθειες αυτού του δίδυμου με στόχο την παραβίαση της υφαλοκρηπίδας μας, προκειμένου να αυξηθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε αποφασιστικά τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουμε τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου σχετικά με την εν λόγω κοινή δήλωση. Η κατανόηση που απορρίπτει τις πραγματικότητες στο νησί δεν θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού. Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά ότι μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης δεν θα είναι δυνατή αν δεν επιβεβαιωθεί η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού.

Επιπλέον, το γεγονός ότι αυτές οι χώρες που οδήγησαν τη Λιβύη σε αστάθεια υποστηρίζοντας ορισμένες παράνομες ομάδες, στοχεύουν τώρα τα Μνημόνια Κατανόησης που υπογράψαμε με τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, είναι πρώτα απ ‘όλα μια πράξη ασέβειας προς τα συμφέροντα της Λιβύης και κυριαρχία.

ViaDiplomacy Newsroom