Αντίδραση της Βρετανικής Πρεσβείας στο τρομοκρατικό χτύπημα στον ΣΚΑΙ

Η βρετανίδα πρέσβης Κέιτ Σμιθ με ανάρτηση της στο twitter αναφέρθηκε στο τρομοκρατικό χτύπημα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ αναφέροντας, «καταδικάζουμε την τρομοκρατική επίθεση στον όμιλο ΣΚΑΪ – μία επίθεση στην ίδια τη δημοκρατία. Η ελευθερία του τύπου είναι το βαρόμετρο της δημοκρατίας και πρέπει με σθένος να προστατευθεί. Όπως και οι άνθρωποι που την υπηρετούν. To ΗΒ έχει θέσει σε 1η προτεραιότητα αυτό τον σκοπό»

Να σημειώσουμε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεχτεί χτύπημα από την τρομοκρατία στην Ελλάδα. Στις 8 Ιουνίου 2000 έπεσε νεκρός ο Βρετανός στρατιωτικός ακόλουθος Στίβεν Σόντερς από τις σφαίρες της τρομοκρατική οργάνωσης 17 Νοέμβρη. Τα δύο μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης επέβαιναν σε μοτοσικλέτα και πλησίασαν το αυτοκίνητο του Βρετανού στρατιωτικού στην περιοχή του Ψυχικού. Ο εκτελεστής έριξε τέσσερις σφαίρες από κοντινή απόσταση στο λευκό Rover, στο οποίο βρισκόταν ο Σόντερς, πλήττοντάς τον στην κοιλιακή χώρα και στα άνω άκρα.

Ποιος ήταν ο Στίβεν Σόντερς

Ο Στίβεν Σόντερς (αγγλικά: Stephen Saunders, 1947 – 8 Ιουνίου 2000) ήταν Βρετανός στρατιωτικός και διπλωμάτης. Έλαβε τον βαθμό του ταξιάρχου και υπηρέτησε μεταξύ άλλων ως στρατιωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα. Υπήρξε το τελευταίο θύμα μέχρι της εξάρθρωση της οργάνωσης. Το σχολείο της «Αγίας Αικατερίνης» της βρετανικής πρεσβείας στην Ελλάδα, απονέμει βραβείο αριστείας σε μαθητές του σχολείου προς τιμήν του διπλωμάτη με την ονομασία «Stephen Saunders Award for Good Citizenship».

 

 

Via Diplomacy