Το αντικαταστάτη του μυστηριώδους υποβρυχίου κλάσης Alfa ετοιμάζουν οι Ρώσοι

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ρωσική οικονομία λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και του δυτικού εμπάργκο το υπουργείο Άμυνας της χώρας εξετάζει την έναρξη νέων φιλόδοξων εξοπλιστικών προγραμμάτων για τον υποβρύχιο στόλο του Ναυτικού.

Πιο αναλυτικά πληροφορίες από τη Ρωσία αναφέρουν ότι το Ναυτικό εξετάζει την δυνατότητα σχεδίασης και ανάπτυξης ενός νέου πυρηνοκίνητου υποβρυχίου, το οποίο θα έχει ικανότητες αντίστοιχες με τα σοβιετικά υποβρύχια κλάσης Alfa (Project 705 Lyra).

Τα 7 υποβρύχια κλάσης Alfa, ναυπηγήθηκαν την περίοδο 1968-1981 και αποτελούσαν μια τεράστια τεχνολογική πρόκληση για την σοβιετική ναυπηγική βιομηχανία, αφού το σκάφος ήταν κατασκευασμένο από τιτάνιο, γεγονός που επέτρεπε στο υποβρύχιο να καταδύεται σε βάθος 350-400 μέτρα με βάθος σύνθλιψης τα 1.300 μέτρα.

Τα υποβρύχια ήταν εξοπλισμένα με ένα ψυχώμενο πυρηνικό αντιδραστήρα μολύβδου-βισμουθίου τύπου OK-550 ή BM-40A, ο οποίος απέδιδε ισχύ 155 MW και επέτρεπε στο υποβρύχιο να αναπτύξει σε κατάδυση μέγιστη ταχύτητα 41 κόμβους (47 μίλια την ώρα).

Το υποβρύχιο ενσωμάτωνε υψηλό επίπεδο αυτοματισμού με συνέπεια να επανδρώνεται από μόλις 32-53 άτομα.

Τα υποβρύχια  κλάσης Alfa είχαν εκτόπισμα 2.300 τόνους (σε ανάδυση) και 3.200 τόνους (σε κατάδυση), ενώ το μήκος τους ήταν 81,4 μέτρα και η διάμετρος του σκάφους 9,5 μέτρα.

Επρόκειτο για υποβρύχια κυνηγούς τα οποία βρίσκονταν σε ετοιμότητα στους λιμένες του Σοβιετικού Στόλου του Βορείου Ατλαντικού για να αναχαιτίσουν εχθρικά υποβρύχια χάρις στην υψηλή ταχύτητα που μπορούσαν να αναπτύξουν.

Τα 7 υποβρύχια αποσύρθηκαν την περίοδο 1990-1996, ενώ το πρώτοι που ναυπηγήθηκε αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1974 τρία μόλις χρόνια αφότου είχε ενταχτεί στη δύναμη του Σοβιετικού Ναυτικού.

Λόγω του τύπου του πυρηνικού τους αντιδραστήρα τα υποβρύχια κλάσης Alfa αντιμετώπιζαν προβλήματα γεγονός που οδήγησε στην σύντομη επιχειρησιακή τους ζωή (από 9-19 χρόνια).

Το νέο Ρωσικό υποβρύχιο που θα αναπτυχτεί με βάση την τεχνολογία και την εμπειρία που αποκτήθηκε από την ναυπήγησης των υποβρυχίων Alfa, θα ενσωματώνει όλες τις νέες τεχνολογίες και θα διαθέτει πλήρωμα 35 ανδρών.

Οι Ρώσοι φιλοδοξούν να ναυπηγήσουν ένα νέο υποβρύχιο που θα διαθέτει όλα τα προτερήματα του Alfa και τις βελτιώσεις που οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν διαμορφώνοντας ένα νέο πεδίο αντιπαράθεσης με τη Δύση στους βυθούς των Ωκεανών, αφού κανένα δυτικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο αυτής της κατηγορίας δεν μπορεί να επιτύχει ταχύτητα ανώτερη των 35 κόμβων.

Γιώργος Τσιμπούκης