Αντιπαράθεση Ελληνικής κυβέρνησης και διοίκησης ΕΝΑΕ για το μέλλον του ναυπηγείου

Η στήριξη των εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι το «μήλον της έριδος» μεταξύ την κυβέρνησης και τη διοίκηση της εταιρείας. Και οι δύο πλευρές θέλουν να προσεταιριστούν τους εργαζόμενους στη διελκυστίνδα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, επισκέφτηκε χθες τις εγκαταστάσεις των ΕΝΑΕ και ζήτησε από τους εργαζόμενους στα σταθούν στο πλευρό του ελληνικού Δημοσίου που ετοιμάζεται, ως πιστωτής της επιχείρησης, να καταθέσει αίτηση, ώστε να υπαχθεί η ΕΝΑΕ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης εν λειτουργία.

Στόχος είναι να πουληθούν μέσω διεθνών διαγωνισμών τα assets των ναυπηγείων.

Με τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα απαληφθεί η ποινή αποκλεισμού του ναυπηγείου από εμπορικές δραστηριότητες από το 2025 που έχει επιβάλει η DG Comp.

Όσον αφορά στο κομμάτι της δραστηριότητας που αφορά τις κατασκευές πολεμικών πλοίων, θα δοθεί σε επιχειρηματικό όμιλο που πληροί τις προδιαγραφές ασφάλειας του ΝΑΤΟ.

Ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο στο σχήμα αυτό να συμμετέχει στο Πολεμικό Ναυτικό. Με τα κεφάλαια που θα αντληθούν θα γίνει η αποπληρωμή των οφειλομένων προς τους εργαζομένους που ανέρχονται στα 150 εκατομμύρια ευρώ.

Εκτός από το ελληνικό Δημόσιο, στους πιστωτές είναι το ΙΚΑ, η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία προηγείται στην καταβολή αποζημιώσεων, η ιδιοκτήτρια των ΕΝΑΕ, η Privinvest και άλλοι ιδιώτες.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.