Αντιπαράθεση Συριακών και Κουρδικών δυνάμεων στο Deir Ez Zor – Αεροπορική βάση ετοιμάζουν οι Ρώσοι

Αυτό που οι στρατιωτικοί αναλυτές φοβόντουσαν έγινε πραγματικότητα πια στα βόρεια της πόλης Deir Ez Zor. Κυβερνητικές και Ρωσικές δυνάμεις έχουν έρθει πια σε ευθεία αντιπαράθεση στο προγεφύρωμα που δημιούργησαν οι δυνάμεις του Assad στην βόρεια όχθη του Ευφράτη με τις στρατιωτικές δυνάμεις του SDF.

Μετά από ημέρες επιχειρήσεων οι δυνάμεις του SDF κατάφεραν να υπερνικήσουν την αντίσταση του Ισλαμικού Κράτους στην βόρεια όχθη του Ευφράτη και να φτάσουν στην πρώτη γραμμή της επιθετικής αιχμής των Συριακών δυνάμεων στην πόλη Khusham.

Τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της προσέγγισης ήταν ο τραυματισμός δεκάδων στρατιωτών του SDF από τις βόμβες της Ρωσικής Αεροπορίας η οποία πραγματοποίησε πολλές εξόδους στην περιοχή των πετρελαιοπηγών της  Conoco βόρεια της Khusham.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο βομβαρδισμός αυτών των θέσεων πραγματοποιήθηκε και από ρωσικούς πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών και πυροβολικό που βρίσκονταν στην νότια όχθη του ποταμού.

Το επόμενο ζήτημα που πρόκειται να απασχολήσει τους αναλυτές είναι η πορεία που θα ακολουθήσουν οι Συριακές δυνάμεις που έχουν αναπτυχτεί στην βόρεια όχθη του ποταμού και ποια θα είναι η αντίδραση των Κούρδων.

Πάντως σύμφωνα με Ρωσικές πηγές, απώτερος στόχος της Μόσχας είναι η ανακατασκευή και λειτουργία της αεροπορικής βάσης στο Deir Ez Zor από την Ρωσική Αεροπορία, αποτελώντας την πλέον προωθημένη της βάση στα ανατολικά. Όπως φαίνεται οι Ρώσοι επιδιώκουν την εκκαθάριση των περιοχών από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους και την αξιοποίηση της βάσης για τον έλεγχο της συνοριακής περιοχής με το Ιράκ όπου το Ισλαμικό Κράτος ακόμη διατηρεί σημαντικές δυνάμεις.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.