Αντιπλοικό πύραυλο κατά κορβέτας του Ναυτικού των ΗΑΕ ισχυρίζονται ότι εξαπέλυσαν οι Houthi (Video)

Βίντεο το οποίο δημοσιεύτηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Almasirah TV το οποίο ανήκει στους Houthi παρουσιάζει μία κορβέτα κλάσης Baynunah του Ναυτικού των ΗΑΕ να πλέει ανοικτά του λιμανιού της Μόκκα στην Ερυθρά θάλασσα.

Σύμφωνα με τους Houthi η συγκεκριμένα φρεγάτα το όνομα της οποίας δεν αναφέρεται στοχοποιήθηκε από μια επάκτια μονάδα αντιπλοικών πυραύλων τύπου C-801 κινεζικής κατασκευής.
Όπως φαίνεται στο βίντεο ένας πύραυλος C-801. εκτοξεύτηκε κατά την διάρκεια της νύκτας χωρίς όμως να φαίνεται εάν βρήκε το στόχο του.

Τα βλήματα αυτά αποκτήθηκε πριν από αρκετά χρόνια για τον εξοπλισμό των πυραυλακάτων κλάσης Huganfen του Ναυτικού της Υεμένης.

Από την έναρξη του νέου εμφυλίου πολέμου μεταξύ των Houthi και των υποστηρικτών του εξόριστου προέδρου της χώρας Abd Rabbuh Mansur Hadi το Ναυτικό της Υεμένης δεν βρίσκεται σε επιχειρησιακή κατάσταση και όπως φαίνεται οι Houthi κατάφεραν να μεταφέρουν τους πυραύλους από τα πλοία στην ξηρά και να τους εγκαταστήσουν σε πλατφόρμες ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επάκτια άμυνα.

Τα πλοία της αραβικής συμμαχίας έχουν επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό στην Υεμένη και εμποδίζουν την μεταφορά οπλισμού και πυρομαχικών στις δυνάμεις των Houthi επιδιώκοντας την σταδιακή αποδυνάμωση τους σε συνδυασμό με την πίεση που ασκούν τα αραβικά στρατεύματα που αποβιβάστηκαν στο Άντεν και προωθήθηκαν προς τα βόρεια και δυτικά απωθώντας τους Houthi από περιοχές που είχαν καταλάβει στο νότιο δυτικό τμήμα της χώρας.

Η εκτόξευση του πυραύλου επιβεβαιώνει τους φόβους αναλυτών ότι οι Houthi διαθέτουν τα μέσα για την δημιουργία προβλημάτων στην ελεύθερη και ασφαλή ναυσιπλοία στα στενά του Bab al-Mandab.

https://www.youtube.com/watch?v=pDlV3qh7AL4

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.