Αντιπρόεδρος Ευρωπαικής Επιτροπής: “Το 2014 η Ελλάδα έβγαινε από το Μνημόνιο”

Αποκαλυπτικός για το τί πραγματικά συνέβη στην Ελλάδα τα έτη 2014 και 2015 ήταν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής  Βάλντις Ντομπρόβσκις στη συνέντευξή που παραχώρησε στο capital.gr και το ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαικής Επιτροπής, η Ελλάδα το 2014 είχε φτάσει κοντά στην έξοδο της απο το μνημόνιο, αφού είχαν υλοποιηθεί οι αναγκαίες ενέργειες και είχαν επιτευχθεί σε μεγάλοποσοστό οι στόχοι του προγράμματος.

Πιο αναλυτικά όπως επεσήμανε στην συνέντευξή του ο Ντομπρόβσκις, «Σε σχέση με την Ελλάδα όντως είναι η μόνη χώρα που μένει σε πρόγραμμα στην ΕΕ Ξέρουμε ότι το 2014 η Ελλάδα ήταν πολύ κοντά στο να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της. Τα πήγαινε καλά με τους δημοσιονομικούς στόχους, είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη, είχε επιστρέψει στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ακόμα είχε ήδη χτυπήσει την πόρτα των αγορών και ήταν εντός τροχιάς για να βγει από το μνημόνιο. Συζητούσαμε με την ελληνική κυβέρνηση ένα διάδοχο προληπτικό πρόγραμμα, με το οποίο η Ελλάδα θα γύρναγε στις αγορές. Ξέρουμε ότι οι πολιτικές εξελίξεις οδήγησαν αλλού και αυτό αποδεικνύει το ότι η οικονομική σταθερότητα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την οικονομική ανάπτυξη. Η νέα ελληνική κυβέρνηση που ανέλαβε το 2015 διάλεξε άλλους δρόμους για την οικονομική της πολιτική. Αυτό δυστυχώς υπονόμευσε την ανάπτυξη, υπονόμευσε την οικονομική σταθερότητα και ως αποτέλεσμα εκεί που στην αρχή του 2015 προβλέπαμε ανάπτυξη 2,5% για το 2015, τώρα η εκτίμησή μας είναι 0%. Βλέπουμε ότι αυτή η οικονομική αστάθεια έπληξε σφόδρα την ελληνική οικονομία»

Όσον αφορά την σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα ο Ντομπρόβσκις σημείωσε ότι, «Η αύξηση φόρων, αντί περικοπής δαπανών, βαθαίνει την ύφεση… Αυτή είναι η συμβουλή μας προς την ελληνική κυβέρνηση. Μην κοιτάτε μόνο στον τομέα των εσόδων, κοιτάξτε και προς τον τομέα των δαπανών», ενώ υπογράμμισε ότι, «η επιλογή για τη δημοσιονομική προσαρμογή μεταξύ φόρων ή περιστολής δαπανών είναι επιλογή και ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης».

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.