Απαγόρευση Τούρκων υπηκόων για την Ημέρα των ANZACs στην Καλλίπολη

Η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε σε όλους τους Τούρκους  να παρακολουθήσουν  απο κοντά την αυριανή τελετή μνήμης, που θα πραγματοποιηθεί το ξημέρωμα της ημέρας των Anzac στην Καλλίπολη, εν μέσω φόβων για την ασφάλεια. Αυτή είναι η επίσημη αιτιολογία.

Σύμφωνα με την απόφαση απαγορεύονται όλοι οι Τούρκοι υπήκοοι, συμπεριλαμβανομένων των οδηγών λεωφορείων και των ξεναγών. Θα ισχύει γενικός αποκλεισμός απο τη χερσόνησο. Μόνο εγγεγραμένοι  αλλοδαποί, με την επίδειξη του διαβατηρίου τους θα έχουν πρόσβαση στη χερσόνησο της Καλλίπολης. Τα μέτρα ασφαλείας θα θυμίζουν έλεγχο αεροδρομίου.

Ο Αυστραλός υπουργός υποθέσεων Βετεράνων Darren Chester, είπε πως δεν είναι  πρωτόγνωρο για την Τουρκική κυβέρνηση να απαγορεύει την είσοδο σε Τούρκους πολίτες στην Καλλίπολη,  για λόγους ασφαλείας. Εμείς τόνισε ο κος Chester, συνεργαζόμαστε στενά με τις Τουρκικές αρχές, ώστε να κυλίσουν όλα ομαλά για τους Αυστραλούς και Νεο Ζηλανδούς επισκέπτες της Καλλίπολης.

Πάντως μετά τις απειλές Ερντογάν ό,τι όποιος Αυστραλός πάει στην Τουρκία με αντι-μουσουλμανικά αισθήματα θα γυρίσει σε φέρετρο όπως οι ΑΝΖΑΚ πρόγονοί τους, φέτος έπεσαν αρκετά οι κρατήσεις.

Σύμφωνα με τον Τούρκο τουριστικό πράκτορα και  ιδιοκτήτη ξενοδοχείου Iihami Gezici, η πτώση στην ζήτηση και τις κρατήσεις είναι πολύ σημαντική. Εως και 80% μειωμένη από Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία για την Ημέρα Anzac.  Όλοι ρωτάνε ” θα είμαστε ασφαλείς; ” δήλωσε ο κος Γκέζιτζι. Παρόλα αυτά περίπου 1200 άτομα αναμένεται να παρευρεθούν αύριο στην τελετή της αυγής στην Καλλίπολη.

Στις 25 Απριλίου κάθε χρόνο, οι Αυστραλοί τιμούν την Ημέρα των Anzac.

Αρχικά η ημέρα των Anzac δημιουργήθηκε για να τιμήσει εκείνους που πολέμησαν στην Καλλίπολη κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.  Είναι η ημερομηνία όπου το 1915,  το Σώμα Στρατού της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας έκανε την απόβαση  στη χερσόνησο της Καλλίπολης. Σήμερα, η ημέρα μνήμης αφορά όλους τους πεσόντες και όλους βετεράνους.

Οι επιζώντες  ακόμα και από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο σ’ημερα είναι ελάχιστοι, αλλά μέσα στους βετεράνους πλέον συμπεριλαμβάνονται και όσοι πολέμησαν Κορέα, Βιεντάμ και σε ποιο πρόσφατες συγκρούσεις στο Ιρακ, το Αφγανιστάν και την Σομαλία.

Η μέρα ξεκινά παραδοσιακά με την τελετή της αυγής, Dawn Service, όπως λέγεται στα αγγλικά. Που είναι ανοιχτή στο κοινό.  Στην Καμπέρα, οι εορτασμοί πραγματοποιούνται στο Αυστραλιανό Μνημείο Πολέμου.  Στο Σύδνευ στο κενοτάφειο του Μάρτιν Πλέις, ενώ στην Μελβούρνη στο μνημείο των πεσόντων, shrine of rememberance.

Η τελετή γίνεται την αυγή του ηλίου, διότι αυτή την ώρα στον πόλεμο οι στρατιώτες έπρεπε να είναι έτοιμοι για την μάχη.  Ακολουθεί συνήθως ένα απλό παραδοσιακό μπάρμπεκιου με λουκάνικα, ψωμάκια και αυγά. Ενώ αργότερα το πρωί, σε όλη την χώρα πραγματοποιούνται παρελάσεις των βετεράνων.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το πως θα εορταστεί η ημέρα των Άνζακ σε  μικρότερες πόλεις και χωριά,  στο τοπικό RSL σας. Σε όλες τις πόλεις της Αυστραλίας θα τεθούν σε εφαρμογή ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

(πηγή: sbs.com.au)

ViaDiplomacy Newsroom