Απάντηση της Τουρκίας στις ΗΠΑ – Δεν αναγνωρίζουμε την κυπριακή ΑΟΖ

Η Άγκυρα απαντάει στις ΗΠΑ και αναφέρει πως η ανακοίνωση του Στειτ Ντιπάρτμεντ ᾽᾽δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά γεγονότα᾽᾽ και καλεί την Ουάσιγκτον να μην ανακατευτεί στις εξελίξεις ως τρίτη χώρα.

Σε ανακοίνωση του το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως ᾽᾽η Τουρκία το 2004 έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της σχετικά με την υφαλοκρηπίδα᾽᾽ 

᾽Η Άγκυρα αναφέρει πως ᾽᾽από την ημερομηνία αυτή δεν ισχύουν οι συμφωνίες για την ΑΟΖ, τις οποίες έχει κάνει η Ελληνοκυπριακή διοίκηση με τις γειτονικές χώρες και δεν έχουν ισχύ και για τους Τουρκοκύπριους.

Παράλληλα έχει αναφερθεί πως μια συμφωνία παραβιάζει και τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας και αυτό το έχουμε αναφέρει στη διεθνή κοινότητα. Επίσης η Τουρκία έχει αναγγείλει την υφαλοκρηπίδας της στη διεθνή κοινότητα και την έχει καταγράψει στα Ηνωμένα Έθνη᾽᾽

Η Τουρκία απαντάει στις ΗΠΑ και αναφέρει πως “όταν επικρατούν οι συνθήκες αυτές είναι απαράδεκτο τρίτες χώρες να παριστάνουν τα διεθνή δικαστήρια και α προσπαθούν να καθορίσουν το σημείο που θα διασχίζουν τα θαλάσσια σύνορα. Στα πλαίσια αυτά το κάλεσμα των ΗΠΑ δεν είναι αποδεκτό στα πλαίσια του διεθνούς δικαίου και δεν είναι δημιουργική η στάση του, καθώς κάνουν κάλεσμα στην Τουρκία για περιοχή την οποία η Ελληνοκύπριου δηλώνουν πως έχουν δικαιώματα ενώ δεν υπάρχει συμφωνία καθορισμού περιοχών.

 Τα ερευνητικά πλοία μας και τα γεωτρύπανα μας θα συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τις έρευνες τους στις περιοχές που έχει δώσει η κυβέρνηση μας το 2009 και το 2012 στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου.

  Με τον ίδιο τρόπο όσο οι  Ελληνοκύπριου δεν εντάσσουν τους Τουρκοκύπριους που είναι ίσοι εταίροι , στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων για τις πηγές των υδρογονανθράκων  και δεν τερματίσουν τις μονομερείς έρευνες υδρογονανθράκων, τόσο η Τουρκία θα συνεχίζει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων αλλά και τα δικαιώματα της υφαλοκρηπίδας της.”

Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Τουρκία να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση γεωτρήσεων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

ViaDiplomacy Newsroom