Απάντηση του ΝΑΤΟ στην απαίτηση της Ρωσίας για αποχώρηση από Βουλγαρία και Ρουμανία – Στέλνει Ολλανδικά F-35

Η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Ολλανδίας αναπτύσσει δύο μαχητικά αεροσκάφη 5ης γενιάς στη Βουλγαρία τον Απρίλιο και τον Μάιο για να υποστηρίξει τις δραστηριότητες εναέριας αστυνόμευσης του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. 

«Όλες οι προσπάθειες στοχεύουν στην αποκλιμάκωση της κατάστασης μέσω διαλόγου και διπλωματίας. Σε τελική ανάλυση, αυτό είναι προς το συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών. Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι για το ανεπιθύμητο σενάριο να αποτύχουν οι συνομιλίες», o Υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ολλανδίας σχεδιάζουν να αναπτύξουν δύο από τα σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη F-35 και προσωπικό υποστήριξης στη Βουλγαρία στο πλαίσιο της ενισχυμένης αποστολής Αεροπορίας του ΝΑΤΟ

Σε όλη την Ευρώπη, περισσότερα από 60 αεροσκάφη του ΝΑΤΟ βρίσκονται σε υψηλή επιφυλακή ανά πάσα στιγμή, έτοιμα να ανταποκριθούν σε απροειδοποίητες στρατιωτικές πτήσεις, καθώς και σε πολιτικά αεροσκάφη που χάνουν την επικοινωνία με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας για οποιονδήποτε λόγο – που μπορεί να ποικίλλει από τεχνικά προβλήματα έως αεροπειρατεία. Το ΝΑΤΟ έχει δύο κέντρα αεροπορικών επιχειρήσεων – ένα στη Γερμανία, που καλύπτει τη βόρεια Ευρώπη και ένα στην Ισπανία που καλύπτει το νότο – τα οποία παρακολουθούν όλες τις αεροπορικές κινήσεις σε όλη την Ευρώπη.

ViaDiplomacy Newsroom